Холандската организация Кросбил Гайдс подготвя в момента пътеводител за Източните Родопи. Нейните пътеводителите са на английски език и са много популярни сред екотуристи и природолюбители.

Седемчленен екип на Кросбил Гайдс в момента е в българската част на планината, след като първо беше в Гърция.

С прекрасни впечатления сме от Източните Родопи,видяхме много интересни видове растения и животни по маршрутите, които сме си начертали", разказва Алберт Влийгентхарт от холандския екип.

Източните Родопи е сред районите в Европа с най-богато биоразнообразие и това е привлякло екипа на Кросбил Гайдс, които правят пътеводители за най-интересните места на нашия континент.

В българската част на Източните Родопи има множество местообитания и голямо биологично разнообразие, което е трудно да бъде видяно другаде", допълва Влийгентхарт. Откриването през 1999 година на пролетната зеленка - нов вид водно конче, наречено Bulgarian Еmerald (Somatochlora borisi), доказва според него, че това е уникален район на Европа.

Пътеводителят на Кросбил Гайдс за Източните Родопи обхваща всички местообитания от брега на Егейско море до река Арда и от Златоград до река Еврос: гори, скали, храсти, реки и потоци, поляни и т. н. Екипът ще опише всички характерни видове в тези екосистеми. Пътеводителят ще дава детайлна информация за намирането на най-интересното от флората и фауната, но няма да посочва точното местоположение на уязвимите видове. Ще има описани  маршрути, които при обиколки пеш или с кола дават представа за характерните видове в описваните хабитати.

Екотуризмът в България става все по-популярен и броят на туристите, посетили през последните десет години Източните Родопи за наблюдение на птици или търсене на пеперуди и растения, е нараснал неимоверно. Пътеводителят ни ще предложи на тези хора по-добро разбиране и опознаване на природата и биоразнообразието. Изданието ни е насочено към всеки, който обича природата", разказва още Алберт Влийгентхарт.

Очаква се пътеводителят на Кросбил Гайдс за Източните Родопи да бъде на пазара през 2013 година. Ще бъде продаван  в книжарници в Северна Европа, най-вече в Холандия, Белгия и Англия, както и чрез интернет в целия свят.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I