Група от 20 човека, българи от историческата област Бесарабия в Украйна, ще посетят Смолян по покана на Сдружение „Родопски хайдути". Младите хора от чужбина ще прекарат на хижа „Пашалийца" три поредни дни, на 5, 6 и 7 юли. Там ще се състои първият събор „С България в сърцето", по време на който ще се проведат хайдушки игри, а участниците ще бъдат облечени в традиционни народни носии, също така те ще се  учат да готвят родопски специалитети. Това съобщи председателят на сдружението Манол Ружинов. Етническите българи от Бесарабия  ще донесат запазени от техните деди народни носии от България. Родопските хайдути заедно с българите от Украйна, ще поставят мраморен кръст на плочата на Златил Войвода, родом от село Павелско. Съборът „С България в сърцето" ще продължи с историческа беседа на местния историк и родоповед Петър Дочев, който въпреки напредналата си възраст ще се качи в местността „Пашалийца" и ще разкаже за събитията, които са се разиграли там. Срещата на членовете на „Родопски хайдути" с българите от Бесарабия е възможна, благодарение помощта на Ивайло Шопски от София, който осъществи контактите с младите бесарабски българи, част от които учат в българската столица. „Мостът между българите в България и нашите сънародници зад граница са осъществени много преди тази наша инициатива. Желанието ни е да покажем, че и ние българите сме заинтересовани за българите в етническите области в чужбина", заяви Манол Ружинов. „Те носят България в душата и сърцето си! За тях България е блян и всяко докосване до българската култура, традиции и обичаи е сбъдната мечта! Затова решихме да организираме съборът в Родопите с помощта на родоюбиви българи, с надеждата да помогне в сближаването на българите в България и в чужбина. Както всички знаем и ние родопчани сме били разделени от граница, но въпреки това хората от едната и другата страна на "Синора" и до ден-днешен говорим и пеем нашенски родопски песни", допълни Манол Ружинов.  

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I