Продължителните дъждове доведоха и до затварянето на някои пътища, както и активизирането на свлачища в Смолянска област. Както вече 24smolian писа, Много тежка е обстановката в общините Неделино и Златоград. 13 свлачища в Неделинско и 3 в Златоградско са се активирали след последните дъждове. Изключително тежко е положението в община Неделино след дъждовете през последните дни. Това каза кметът на Неделино, Стоян Беширов. Прекъснати са няколко пътища, има 13 новообразувани свлачища. Тежко е положението по направленията Долен Върли дол – Неделино, прекъснат е пътя между селата Кочани – Изгрев, невъзможно е преминавате на леки и товарни автомобили и по пътя Кочани – Раевица – Учурума и Долен Върли дол – Горен Върли дол, поясни още Беширов.
Повече от 6 часа машини работят по разчистването на свлачищата, но дъждовете продължават и обстановката може да се усложни.
По думите на Беширов, две от свлачищата няма да могат да бъдат разчистени днес, защото има големи количества свлечени земни маси. Около 1500 – 2000 куб. м е падналата пръст и камъни на пътя Горен Върли дол – Долен върли дол, голямо е и свлачището Баряков дол- Неделино, но там има заобиколен път. Към 19.30 часа обаче дойдоха и добрите новини.
„Успяхме да разчистим пътя Кочани – Раевица – Учурума, успяхме да пробием пътя Горен Върли дол – Неделино. Остава затворен пътят Долен Върли дол - Горен Върли дол, в участъка от около 7 км има още две свлачища за разчистване. Продължават машините да работят”, обясни Беширов. По думите му, утре работа ще продължат две машини, за да бъде разчистен пътят за Долен Върли дол. Остава затворен пътят Ангелови колиби – Крайна и Баряков дол – Неделино. Проблемът за с. Ангелови кобили, където живеят около 24 души, до което няма достъп нито линейка, нито друг транспорт. Беширов посочи, че има обходни маршрути, няма социално напрежение
Три свлачища са се активизирали в община Златоград, вследствие на дъждовете от последните дни. Това каза кметът на града, Мирослав Янчев.
Едното е преди село Ерма река, а другото е преди село Аламовци, като пътищата са проходими, но продължава отстраняването на земната маса, поясни Янчев. Вчера е разчистено и свлачище, което е било по пътя за село Старшимир. Заради дъждовете, има и запушване на канализацията в Златоград, като аварията се отстранява от екип на ВиК. Кметът на Златоград допълни, че е повишено и нивото на язовир „Златоград", но все още не прелива. Река Върбица, която минава през града, също е повишила новото се, но няма опасност за населението и туристите в града, каза още Мирослав Янчев. 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I