Обредният курбан, лечението с билки и баене, традициите по време на сватби, както и следродилните обичаи. Това са изследвали студенти по етнология от Пловдивския университет по време на тяхната лятна практика в Родопите. Младите хора прекарали в проучване на обичаите на родопчани в селата Давидково, Стърница и Загражден, съобщиха от музея в Смолян. Те са отделили специално внимание на заложените традиции при смесените бракове, които преобладават точно в изследвания регион.

24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Ако имате предвид, че смесени бракове са такива между мъж и жена, то действително те преобладават в посочените региони (за разлика от тенденциите в някои от страните-партньори по ЕС)! А иначе, там живеят българи, като някои от тях изповядват исляма, а други православното християнство (вярно е, че в последно време протестантизмът, под формата на евангелистки църкви, също е в подем)!

    ОтговорИзтриване
  2. В Германия, например, по-голяма част от населението в южните провинции (около Мюнхен) е католическо, а в северните части - протестантско, но на никой не му идва гениалната идея да нарича браковете между южняци и северняци смесени!
    Само у нас се чудим как да разделим хората!

    ОтговорИзтриване
  3. Алоо, krizata! Пиете ли си редовно хапчетата. Като "смесен брак" се дефинира съжителството между брачни партньори, които са носители на различни култури – т.е. на създадени и осъзнавани от индивиди и човешки колективи различия, отразяващи се в материалната и духовната сфери на социалния живот.

    ОтговорИзтриване
  4. Смесени са браковете и между българи и помаци, между помаци и турци, българи и турци. Не е много сложно, ако имаш малко акъл в главата.

    ОтговорИзтриване
  5. Грозно, малоумно, завистливо гномче, ти винаги ще си червей и ще си в краката на тези, които наричаш турчоля!

    ОтговорИзтриване
  6. 30 цирея да ти излезнат между краката, злобно, мръсно подчовече и като се замъчиш дано се сетиш, че не ти лайно миризливо, си открила топлата вода. С двата пръста чело дето го имаш, за нищо, освен за свирки не ставаш, още ли не го проумя, патко проста? 30 пъти да го духаш, 30 пъти да го духаш, 30 пъти да го духаш!

    ОтговорИзтриване
  7. Стриктно научно погледнато, браковете между българи-християни и българи-мюсюлмани не могат да се разглеждат като смесени.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I