Стопани печелят дело след дело за унищожена реколта от глигани

Карък при отстрел на дива свиня превърна ловци в Смолянско в най-големите изкупвачи на картофи в региона. Още един стопанин успя да осъди ловно дружество за нанесени щети на реколтата й от диви прасета. Глигани изровиха картофите на родопчанка в землището на смолянското село Орешец, а тя поиска обезщетение от местната авджийска група в размер на 3 520 лева за причинени загуби от нереализирана продукция. Дивите животни нахлули в стопанисвания от нея имот, разположен на площ от 2,1 декара. За отговорни за лакомията на глиганите родопчанката държи именно местните ловци. Заедно с баща си, тя трябвало да гони животните с използване на пиратки, което обаче не довело до резултат и набезите продължили. Според комисия претърпените от стопанката вреди възлизат на 1 890 лв., а по цени на едро – 816 лв.
В крайна сметка окръжните магистрати в Смолян постановиха ловното дружество да изплати обезщетение на жената в размер на 816,50 лева.
Припомняме, че преди месеци стопанка от Момчиловци също осъди местната ловна дружинка заради нападения на глигани, които унищожили картофи на площ от 0,4 дка. Тя поиска обезщетение в размер на 640 лева, като сумата за всеки нереализиран на пазара килограм картофи е била 0,80 стотинки. Тази цена пък бе направо двойна в сравнение със сегашната от 0,40 стотинки, която предлагат изкупвачите на картофопроизводителите в Смолянско.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I