Общината иска да поеме дългосрочен дълг

Община Смолян ще проведе обществено обсъждане за необходимостта от поемане на дългосрочен общински дълг, обявиха от екипа на кмета Николай Мелемов. То ще се проведе на 15 септември, а целта на кредита е погасяване на стари задължения към доставчици и недопускане на запори по банковите сметки на Общината, както и рефинансиране на остатъка от заема към „Инвестбанк".  Наложените запори водят до нарушаване на бюджетната финансова дисциплина на община Смолян и невъзможност за разплащане на съществуващи задължения, се посочва в Поканата, публикувана на сайта на Общината, с която администрацията кани местната общност и заинтересовани институции да се включат в общественото обсъждане.
Предложението на администрацията е общият размер на дълга да е 10 000 000 лева. Той ще се вземе чрез заем от финансова институция, избрана въз основа на процедура по реда на Закона за обществените поръчки.
Припомняме, че по Договор за кредит от 20.08.2007 г., сключен между община Смолян и „Инвестбанк" АД, изменен от страните с Анекс от 26.09.2012г.,  е изтеглен заем в размер на 13 000 000.00 лева. Остатъкът по него към 15 септември т.г. възлиза общо на 7 140 000.00 лева - главница.
Община Смолян предлага за обсъждане с част от дългосрочния заем да се
покрият съществуващи задължения към „Инвестбанк"АД. По договора не се дължат наказателни лихви и комисионни при предсрочно погасяване. Предлага се за обсъждане с част от дългосрочния заем да се покрият част от задължения към доставчиците по договори с община Смолян, които към 15.09.2014г. възлизат общо на 11 123 702.00 лeвa.
Кредитът за рефинансиране да е не повече от 60 месеца, считано от момента на усвояването на част или целия му размер, са сред условията на община Смолян. Годишният размер на плащанията по дълга (главница, лихви, такси, комисионни и други плащания): за всяка отделна година да не е повече от 15 на сто от общата сума на собствените приходи и общата изравнителна субсидия по последния заверен годишен отчет за изпълнението на бюджета на община Смолян. Погасяването на главницата да е по погасителен  план на равни месечни вноски.
При възможност за предсрочно погасяване изцяло и/или на части да е без такса за предсрочно погасяване. Максималният размер на лихвения процент –  фиксиран, да е в размер не повече от 5.0 % годишно.
Писмени становища и предложения по темите на обсъждането могат да се подават и изпращат всеки работен ден от всички граждани и юридически лица, които имат регистрация, осъществяват дейност или ползват услуги на територията на община Смолян, допълват от местната администрация.
Общественото обсъждане ще се проведе на 15 септември от 17.00 часа в зала 242 на община Смолян.
„Финансовото състояние на община Смолян е наистина тежко и търсим варианти за излизане от критичната ситуация", обяви в края на август кметът Николай Мелемов. Почти всеки ден пристигат запорни съобщения, защото изтича петгодишния давностен срок от 2009 г. и фирмите се страхуват да не изгубят парите си. Просрочените стари задължения към 30 юни т.г. са 18 милиона лева, посочи и гл.финансист Венера Аръчкова. В тях влизат кредита към Инвестбанк, особени залози, СД „Лайтинг", разплащания към контрагенти и „Титан Клинър". В същото време наложените запори от „Рожен Експрес" в размер на 444 хил. лв. и частичния запор от фирма „Елмас" ЕООД, съдружник на Консорциум „Светлина", в размер на 444 хил. 589 лв. утежняват още повече финансовото състояние. По всички възможни начини община Смолян е пробвала да си плати вноската по кредита към Инвестбанк, но от банката отказват да приемат парите и по този начин кредитът може да стане изискуем, посочи тогава  Мелемов. Сметката по която се превеждат вноските по заема е запорирана от "Рожен Експрес". Ще се търсят и банки, които предлагат добри условия. „Вече трета година разплащаме само стари задължения и не можем да си изпълним бюджета, защото в него не се залагат изплащане на стари задължения, а фирмите си ги търсят. Всичко това е за сметка на капиталовите разходи, защото сключваме споразумителни протоколи. Готови сме на тази стъпка. Когато обещаем нещо, хората го чакат, а постоянно идват запорни съобщения", аргументира се Мелемов. „Без помощ и от държавата няма да се оправим. Тъжно е, че през 2014 г. трябва да плащаме дългове от 2009 г.", коментира кметът.
Запорът от фирма „Елмас", съдружник на „Консорциум Светлина", е за заварени задължения в размер на 937 хил.лв., припомни Мелемов. „Този консорциум се управлявал от Арсен Маслев, а след като става общински служител прехвърля управлението на съпругата си. Сега искът им е за 400 хил. лв. Общината има съмнения, че много от тези задължения не би следвало да се изплащат. Например в един ден се е правило обход, протокол за повреда, същия ден се отстранява повредата и се пуска фактура. Делото предстои да се гледа във ВАС. На първа инстанция –Окръжен съд е спечелено от община Смолян, в Апелативния в Пловдив се печели от консорциума. Те са запорирали 7 автомобила на Общината и апетитен имот с площ 5 888 кв.м. под хотел „Смолян". В разноските по делото е включен и 20 хиляди лв. адвокатски хонорар.
Запор пристигна  и от арх.Троева за неизплатени от 2009 г. възлагания за подготовка на ПУП- ове . Единият е в размер на 15 хил. лв., а другият за 14 800 лв. Запорите станаха ежедневие и няма предвидимост в работата ни", посочи Мелемов.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I