Хлебопроизводителите от Ксанти, Драма, Комотини и други населени места в Северна Гърция обвиняват търговците, че внасят опасен за здравето хляб от България. Те купували в големи количества в районите на Кърджали, Смолян и Гоце Делчев.
Председателят на търговската камара в град Ксанти - Стелиос Мураитис направи официално оплакване пред гръцките власти, че се внася нелегално от България хляб със съдържание на вредни химикали, които причиняват рак, съобщава БНР. Изследване в лаборатория в град Драма доказало, че българският хляб е опасен за здравето.
Много магазини в Северна Гърция предлагат пресен хляб, произведен в България. Цената му е много по-ниска от тази на гръцките производители. Нашият продукт е по-евтин и гърците го предпочитат, което намали приходите на фурните. В оплакването се посочва, че хлябът се внася без необходимите сертификати за качество и съдържание на съставките.
„Хлябът в Гърция, особено този който се произвежда в селските фурни е много по-качествен от този в България, но е и два до два пъти и половина по-скъп. Много туристи от България купуват хляб от тук, но и много нашенци купуват в по-големи количества от Златоград, Кирково и другите близко до границата градове и села. По-тревожното е, че и някои собственици на бакалии също внасят хляб от България, има и доставчици от тамошни фирми, които идват с микробуси", поясни пред 24rodopi.com собственик на бакалия и фурна в село Сминти.
Води се истинска война за пазара на хляба, коментираха пред медиите гърци, които ежедневно си купуват от българския хляб. От търговската камара настояват незабавна намеса на Агенцията по храните.
Българите завзеха и много услуги, като оставиха без работа гръцките си колеги. В района на Драма, Ксанти и до Александруполис български техници работят на много по-ниско заплащане и не внасят данъци, оплакват се останали без работа гръцки строители.
Дори и лекарите в Северна Гърция са недоволни, че българските им колеги приемат гръцки пациенти. Останаха без работа и зъболекарите в пограничните райони с България. Гърците вече пътуват за медицински услуги у нас, а също и за по-евтини стоки от българския пазар.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I