След бедствието в родопската община Баните остават щети за над 500 000 лв.
В 13.30 ч. след заседание на кризисния щаб бедственото положение беше е отменено. „Вече няма бедстващи хора, възстановено е електроподаването и водоподаването за цялата община. Продължават аварийно възстановителни работи", твърди секретарят на общината Росен Кичуков, цитиран от "Преса".
Въпреки това обаче паниката, обзела местните от два дни, не е напуснала хората. „Двуметрова вълна от вода и кал погълна всичко по пътя си. Отнесе гараж, затрупа коли, наводни къщи и селскостопански постройки", с ужас разказват живеещите на трите най-пострадали улици в горния край на Баните - „Шести септември", „Лиляна Димитрова" и „Възход".
Кошмарът започнал в събота сутринта, когато след невиждан порой тръгва свлачище, запушва основната обратна канализация и помита всичко след себе си. „Голям късмет е, че по-голямата част от земната маса се отклони по дерето, първо беше тръгнала право към нашата къща", разказаха Любен и Анета Боянови, които днес чистеха двора на къщата си и наводнения приземен етаж от калната вода, камъни и дървета. Пенсионерът Ради Атанасов, от чийто гараж няма и помен търсеше в дерето своите инструменти – резачка, косачка, електрожен и машина за сеене на картофи. „Свлачището ми погълна техника за над 5 000 лв., заедно с 60 чувала картофи, които бях приготвил за зимата. Със страшна сила водата помете масивния гараж, изграден от тухли и бетон", разказа бай Ради.
В съседство се виждаха затрупаните от калта коли на Илчо Биринджиев. „Добре,че няма пострадали хора. Но сега ще възстановяваме щетите месеци наред. С техника на общината и доброволен труд на населението се почистват първо главните улици, а след това и дворовете на хората. До сега около 50 големи самосвала, натоварени с кал са извозени", казват от местната управа.
В смолянското село Градът свлачище разруши триетажната къща на кметицата Недялка Кацарова. „Външната горна стена на дома ни влезе направо в хола. При първоначалното свличане земната маса откърти външната врата и калта нахлу в дома ни, при повторното свличане пръстта затисна половината етаж ", разказа Кацарова. В разрушената къща живеят шест души, сред които 7 – годишният Борислав – син на кметицата. Най-засегнат е последният жилищен етаж, където живее и първокласника. Семейството успяло да спаси част от дрехите си. Техниката останала в незасегнатата предна част на жилището.
Снимки: Сийка Суркова
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. 50 -ГОЛЕМИ САМОСВАЛА ? КОЛКО ГОЛЕМИСА ТИЯ САМОСВАЛИ БРЕЕ.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I