Соченият за поръчител на три убийства албанец Арманд Фоня се съгласи да бъде екстрадиран. Той бе обявен за издирване от Европол по молба на гръцките власти. В Атина Фоня ще отговаря за подбудителство, въпреки че покушенията са били неуспешни.
Фоня бе задържан на 5 февруари на граничния пункт край
Златоград при опит да излезе от България. Ченгетата се усъмнили, че нещо не е наред с документите на чужденеца, и ги проверили щателно.
Оказало се, че 20 дни по-рано албанецът е влязъл безпроблемно у нас с личната карта на умрял преди година грък. В тескерето била сменена снимката, също данните за височината и месторождението. Фалшификациите убегнали на граничарите на Маказа при влизането на мъжа в България.
По време на проверката на Златоград и последвалото разследване станало ясно, че мъжът всъщност е 35-годишният Арманд Фоня, роден в град Лушня. Не е ясно дали Фоня е поддържал връзки с ъндърграунда в родния си град, но за клана "Лушня" се знае, че е една от най-бруталните престъпни групировки в Албания. Фоня е със средно образование, женен и има дете. Той е търсен чрез шенгенската информационна система, след като атинската апелативна прокуратура му повдигнала обвинения за подбудителство към три убийства. Покушенията, при които в крайна сметка жертвите оцелели, са извършени вечерта на 13 ноември миналата година. Мъж пробвал да застреля с пистолет трима човека в квартал "Неас Космос" на гръцката столица. Двама успели да се спасят от пороя от куршуми, а третият е оцелял след животоспасяваща операция. Килърът е задържан и впоследствие посочил Фоня за поръчител. Пред Смолянския окръжен съд, който трябваше да реши за екстрадицията на албанеца, той обаче твърдеше, че никога не е виждал стрелеца.
По време на делото стана ясно, че докато бил у нас, Фоня не е страдал от липса на пари. Като влязъл в България, наел такси до София. Щял да лети до Канада, като смятал да се покрие при роднини, които живеят там. В последния момент обаче се отказал, явно притеснен да не бъде арестуван на летището. Пак наел такси и с него пресякъл страната до Златоград. След това бил заловен. Първоначално не е станало ясно, че това е заподозреният в убийствата, и той е съден за незаконно преминаване на държавна граница с преправен документ. Фоня отнася наказание от 10 месеца условна присъда и 100 лв. глоба. След това става ясно, че е търсен от Европол. Смолянският съд заседава по искането за екстрадиция. Преди обаче да се произнесе, албанецът сам поиска да замени българския арест с килия в Гърция, въпреки че ако бъде признат за виновен, законодателството в южната ни съседка предвижда до доживотен пандиз за подобни престъпления. Всеки момент се очаква той да бъде предаден на гръцките власти.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I