Николай Михайлов
Какво са младите хора сега? Едно общество без ценности, без морал и ясна перспектива за бъдещето си, обобщават с тъга по–възрастните родопчани. Именно те с носталгия си спомнят времето на униформите, на вечерния час, и как сутрин без бележник не можеше да се прекрачи прага на родното школо. Дори в бившия Икономически техникум, сега Професионална гимназия по икономика в Смолян, момичетата трябваше да ходят със сплетени коси. Волности във фризурата не бяха недопустими, да не говорим за грим, боядисана коса, лак, маникюр, пръстени, обеци и други украшения. Тези, които повишаваха тон или бяха хванати да пушат в междучасията бяха изправени пред цялото училище и порицавани публично. След две подобни наказания биваха изключвани от училище и носеха прозвището „черните овци". Филмът „Вчера" беше хит на свободната воля на учениците и истинското приятелство, а Бийтълс забранена, но желана музика. За три неизвинени отсъствия пътуваш от училище. За да станеш студент пък се искаше много залягане над книгите…

Всичко е пари-бързи, лесни, с цената на всичко

Всичко това сега ни изглежда невинно и смешно на фона на това, което се случва с деградацията на повечето млади хора. Странно е нашето общество-блъска се от едната крайност в другата. Не че всичко това беше хубаво и заслужава адмирации, но сега всичко описано дотук е в другата крайност. „17-годишна тийнейджърка ми писа по фейса, че „срещата" ни ще струва към 400 лв. (под среща се разбира сексуално близост", разказва 25-годишен смолянчанин. Привлекли го снимките на момичето – разголено, предизвикателно с оскъдно бельо. Девойката като усетила, че „клъвнал", без никаква романтика, а в прав текст си казала цената и претенциите, а те били – среща в луксозен софийски хотел, който тя ще си избере и след прекараното време плащане на ръка. 25-годишният мъж не приел офертата, защото заплатата му на барман в Смолян е 350 лв. Той просто е потресен от това, че повечето от младите момичета вече са готови да се отдадат на най-древната професия, за да имат пари.
Виждам пред местно заведение няколко девойки, вперили поглед в мобилните телефони, пушат, пият кафе и мълчат. Заведението е в близост до училището им, но това не ги притеснява. Попитах ги като завършат училище как смятат да се реализират? Всички вкупом казаха, че ще напуснат Смолян, а и България. Затова наблягали на английския. Разчитат и на добрия си външен вид и освен да учат нещо в чужбина, се надяват да си намерят мъже и да останат там. Момичетата се насочват към Германия, Англия, Испания. „Използваме социалните мрежи, за да си търсим гаджета. Колко му е да баламосаш някакъв мъж, но да има пари, да те води по чужбина, по хубави места, да си имаме пари за дрехи, прически, козметик", споделят момичетата. Затова и инвестират във външния си вид много. По думите им, никой не се интересува от интелекта, важно е мъжът да има пари, а една жена-хубави гърди, бедра, устни, да излъчва сексапил и да „умее всичко". Ако има това, всеки мъж ще е нейн, абсолютно са категорични девойките, които са на 16 години, а вече са толкова вещи по въпросите на прелъстяването. Многократно си правят селфита, за да изберат най-добрия кадър, който да пласират в социалните мрежи. Посочиха, че се рекламират със снимки по бански, с прозрачни блузи, излизайки от морето и други провокиращи кадри, показващи прелестите им. „Фейсът е в услуга да се намери солидно гадже", смятат момичетата, затова охотно се рекламирали, като в същото време не се притесняват от опасностите в социалните мрежи. „Провокацията е най-добрият начин да те забележат, да те коментират, да излезеш в публичното пространство, лоша реклама няма", категорична е 16-годишната Ася. Затова с охота си разменят клипчета, целуват се с момичета, разголват се..., за да бъдат забелязани. От тях разбрах, че селфито вече излиза от мода и е актуално белфито (снимки на задните части). Питам ги не мислят ли за семейства и деца, а те с небрежен жест отклоняват въпроса.  

„За какво да се напъваме, за 800 лева заплата?"

„За какво да учим и да се напъваме? Моите родители са висшисти и общо взимат към 800 лева от заплати и като разплатят всичко, нищо не им остава. Даже им се бях разсърдил, че не ми купуват нов таблет, а те ми казват, че нямат възможност", споделя 14-годишен ученик. „Само да завърша и отивам при леля ми в Испания, каквато и да работя, ще взимам хубави пари и ще се чувствам добре", отсича 14-годишното момче.
Има и такива, които ще предпочитат родните ВУЗ-ове, за да не бъдат в тежест на родителите си, а и защото са оптимисти, че и в България животът ще се оправи. „Ако всички избягаме, кой ще остане в тази държава", коментира Рангел, който завършва тази година средното си образование. Момчето е категорично, че и в България можеш да се реализираш ако си  кадърен и способен. Но в Смолян няма да остане, ще кандидатства право в Софийския университет и иска да живее в столицата.

Улицата и Фейсбук-основни възпитатели

Родителите пък не се притесняват от факта, че децата им много време прекарват във Фейсбук. Според тях това е нормално, макар че тийнейджърите вече трудно контактуват извън виртуалното пространство.
По-агресивни са момичета, споделят учители и родители. Те демонстрират самоувереност, граничеща с наглост. Направо налитат на съучениците си и казват исканията си. „Да мине един път този пубертет, че ми омръзна да чакам дъщеря си по нощите да се върне от дискотека", оплаква се майка на 17-годишна ученичка.  „Постоянно иска нови тоалети, джобни, мобилни телефони и какво ли не, а ние нямаме големи възможности. Обижда ни, че сме бедни и некадърни. Опитахме се да я ограничим, а тя ни заплашва със самоубийство. Дори и да ни манипулира, все пак ни е страх да не направи някаква глупост", споделя с болка майката. Еталон за поведение са не строгите учители и знаещите, а тези, които разбират ученическите тревоги и трепети.
Ясно, че младите хора са най-потърпевши от процесите, случващите се в социално-икономическия живот на страната ни. Проблемът е в съсипаната им ценностна система. Кой трябва да възпитава младежите след като родителите им не са свършили това, вероятно улицата и Фейсбук? За повечето тийнейджъри да се държиш арогантно, надменно е демонстрация на достойнство и други несъвместими прояви с нормалното мислене на хората. В крайна сметка е въпрос на гледна точка, кой какво предпочита и как разбира случващо се. Безпътицата и лутането объркват младите хора. Рецептите за излизане от повсеместния батак липсват, но има само взаимни обвинения държава-родители-мизерия-безработица-липса на ценности. Омагьосан кръг, от който няма излизане.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I