Бездомникът Стоян бил най-големият фен на Анджелина Джоли

Най-големият фен на Анджелина Джоли в Смолян почина на… улицата, където живееше. Клошарят Стоян Христов бе открит мъртъв миналия уикенд. Според лекарите 39-годишният мъж е получил инфаркт и е починал в съня си. Родопчанинът се оплаквал от здравословни проблеми, но нямал пари, за да отиде на лекар, разказаха за 24smolian познати на мъжа.
Нерадостната съдба на родопчанина трогваше хората, които го познаваха в областния град. Стоян живееше дълго време в подземието на театъра, където предизвика пожар преди години, палейки кашони и вестници, за да се стопли. След това се премести на паркинга под комплекс „Евридика" в стар камион. С него бяха две кучета, единствените му приятели. След това собственикът на камиона го продаде и клошарят се премести в недовършена строяща се сграда на „Дълбокото дере" в Смолян.
Стоян не беше агресивен, ако му дадат пари, храна, цигари, винаги приемаше. Беше безкрайно нещастен, че след смъртта на баща му, майка му продава апартамента в Смолян и той остава на улицата. По неговите думи, тя го е осиновила. Бил е при нея в Добрич, където живее, сменил си е личната карта с адресна регистрация в същия град. След като се скарали жестоко, той се връща в Смолян и животът му продължава по улиците.
Преди години от Община Смолян му предлагат общинско жилище в кв."Устово", жк „Трандевица". Стоян обаче категорично отказва да живее на Новия център в Смолян. „Почти всеки ден ходеше в библиотеката, за да влиза във Фейсбук. На личния му профил е Анджелина Джоли, а Стоян позира с нея. Владееше много добре информационните технологии и обичаше да колекционира мобилни апарати. Не се оплакваше от съдбата си на клошар, казваше, че ако види нещо нередно веднага се обажда на полицията да сигнализира. Мечтаеше да има работа, хубав дом и приятелка. Затова казваше, че поне като си чати по фейса с хубави жени за миг забравя за мизерията, в която живее и безпътицата, в която се намира. Преди дни, искайки цигара, той сподели, че не се чувства добре, но няма как да отиде на лекар, защото няма пари, няма платени и здравни осигуровки. Личната карта с добричка регистрация също му беше пречка, не можеше да я смени, защото нямаше какъв постоянен адрес да посочи. Не можеше да се регистрира и на Бюрото по труда. След като се премести в „Дълбоко дере" всяка сутрин отиваше с двете му любими кучета на пейките пред храм „Св.Висарион Смоленски" и все намираше кой да го почерпи с кафе и цигара. Там стоеше с часове, защото не бързаше за никъде", коментираха смолянчани, познавали Стоян.  
В събота мъжът бе открит мъртъв. Негов приятел, който събира хартия, подал сигнал, че не го е виждал от три дни. Данни за насилствена смърт не бяха установени, съобщиха от полицията. В съня си, Стоян е получил удар, и е починал. 
Един негов статус може би дава отговор на доста въпроси. Публикувана е снимка на бившия първи Тодор Живков със следния надпис: „Хей, помните ли, ме? Как сте? Как ви се отразява демокрацията, за която всички се борихте?!".
„Умря си сам, както и беше сам. Отървал се е от тая мизерия, Господ е милостив и си го е прибрал", коментираха хората, които го познават. Останаха сами единствените му приятели – две кучета, които всяка вечер лягат на улицата пред „Дълбокото дере" в очакване Стоян да се завърне.         
На снимката: Този строеж е последното жилище на Стоян
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Как така "след смъртта на баща му, майка му продава апартамента в Смолян и той остава на улицата"?! Та нали и той е наследник на баща си, което ще рече на половината апартамент! Ако към момента на продажбата е бил непълнолетен, то майка му не би имала право да продаде жилището. Ако се не лъжа.

    ОтговорИзтриване
  2. Бойко, след смърта на бащата майката е единствения законен наследник и има абсюлютното право да се разпорежда с имота.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I