Робски труд и почти постоянни обиди. Това представлява един работен ден за нашенки, захванали се със земеделска работа зад граница. Ставката от 9 евро на час пък се редуцира на 7 заради задължителното плащане от страна на работниците за „услугата" да бъдат… закарани с бус до оранжериите.
„Вдигайте си еб*ните г*зове и се махайте!", пък чуват най-редовно гурбетчийки от Родопите в оранжериите от т.нар. „отговорници", които трябва да съблюдават как се върши работата, разказаха за 24smolian.com жени и мъже от Кърджали, Кирково, Неделино и Златоград, върнали се преждевременно от гурбет от плантациите с ягоди във Франция и Испания.
„Работихме по 9-10 часа на ден. Нормата е 4 касети на час. Всяка от тях тежи по 6 килограма. Над 200 кг бере всяка жена за ден. В оранжериите едва се диша, имаше жени, които припадаха. Нямахме право да говорим, оглеждаха ни ръцете дали не са изцапани с червено-това означава, че сме повредили ягода и направо може да те изгонят. Много жени не издържаха и си тръгнаха преди да свърши брането. Удържаха ни от парите заради това, че ни карат с бусове до оранжериите и до магазина, за да пазаруваме. Постоянно ни повтаряха да не разговаряме с никого, дори да знаем езика. По никакъв повод да не говорим с полицаи и да обясняваме къде сме настанени и с какво се занимаваме", разказаха родопчанки. Те твърдят, че проблеми с работодателите са нямали, дертовете им обаче идвали най-често от „надзирателите".
Те са заминали с посредничеството на фирма. Там са работили за местни земеделци. Всички „надзиратели" обаче са били от България. „Държаха се грубо, все едно сме в концлагер. Ако някой посмее да се възпротиви за нещо обикновено, му посочват пътя към дома", допълват гурбетчийките.
Припомняме, че жена от доспатското село Црънча почина докато е на работа в Гърция. 52-годишната жена заминала, за да бере чушки в южната ни съседка.
След поредния работен ден, вечеряла с останалите жени, легнала рано и… повече не се събудила. Аутопсията установила, че жената е получила инфаркт. Мъжът й трябвало да плати всички разходи по транспортирането на тялото в размер на 8 хил.лв. Въпреки финансовата помощ на Общинския съвет в Доспат, всички спестявания от гурбета на семейството отишли, за да може родопчанката да бъде погребана у дома.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I