Къде ще го сложим новия управник, като няма сграда, която да не е частна собственост, питат в Еленска


Смолянското с. Еленска за първи път има право да си избере кмет. Повечето от жителите му обаче не искат. Хората са 110, 19 от тях непълнолетни.
Според изборните правила трябва да има управник. Досега в селцето не са имали кмет, въпреки че според местните то е поне на два века.
Някога в района плъзнала чума и основателите му успели да се спасят извън огнището ѝ точно на това място. Причините да нямат кмет са били все административни, а в последните години не отговаря с броя си жители на изискванията на закона.
Еленска е на 2 км от с. Търън и се е управлявало все от неговия кмет.
64 от жителите не искат да се провеждат кметски избори. По тяхно настояване бе внесена подписка в общинския съвет в Смолян. Кметът Николай Мелемов предложи да се уважи искането на мнозинството чрез прикрепяне на населеното място към другото, но то не бе прието на извънредна сесия.
Отхвърли се и другото му предложение да се проведе референдум и хората да решат дали да имат кмет, или не.
Инициаторите на подписката изпуснали срока за внасянето ѝ преди указа на президента и сега щат не щат ще избират кмет.
"Изборите скарват хората, а тук сме все роднини. Защо само да се харчат пари, може и да не сме имали кмет, но си имаме всичко - асфалтиран път, електричество, канализация, детска площадка, а и Търън е близо", казва Фехри Хамитев.
Той недоумява къде ще го дянат кмета. В Еленска няма нито една сграда, която да не е частна собственост. Единствената общинска била построена в началото на 90-те години и в нея е имало магазин и помещение, в което се събирали на кафе и раздумка местните. Наричали го клуба.
Преди 8 г. обаче общината в Смолян с кмет Дора Янкова продала сградата на предприемач, който има бизнес в града, но е родом от селото.
Селяните негодуват, тъй като сградата е била построена от тях на доброволни начала. Общината дала само материалите, но прибрала цялата сума от продажбата. Сега клубът пустее и не се използва за нищо.
Хатимов се шегува, че другият вариант е бъдещият кмет да се настани в месчита (помещение за молитви), понеже и той минава за обществен.
"Дума да не става. Кметът трябва там да се моли, а не да работи. Пък и е тесен - едва 5 на 6 м. Аз ли да съм в него, или той", категоричен е ходжата Адем Шекеров.
Според него управлението на хората и вярата са различни неща и не подобава съвместимост.
Фамилията на ходжата, която е една общо 4-те в Еленска, донякъде подкрепя идеята селото да има собствен управник. Една от големите партии дори се е спряла на човек от Шeкерови да издигне за кмет.
"От години нищо не е правено за селото. Ако сме самостоятелно кметство, поне ще има един-двама по временната заетост. Кметът ще ги командва, ще ги праща да пълнят дупките по пътя, все ще е от полза", разсъждава братът на духовника Севдалин.
Той не се е подписвал в искането да няма избори.
"Партиите нямат значение на село, а човекът. Подписах се да няма избори в Еленска и селото да бъде управлявано от Търън, но при тази ситуация ще се явя на изборите", казва 32-годишният Юлиян Нейков, лансиран също от голяма партия.
Нейков минава донякъде за наследствен политик. Той е син на бившия общински съветник в Смолян Алдемир Нейков-Алдо, който вече е покойник.
Нейков заедно с двамата си братя въртят дребен строителен бизнес. Те са родени през 4 г., а през 2006-а един подир друг се заженили.
Баща им Алдо им направил обща сватба на 18 ноември. Две години по-късно на същата дата го погребали. Алдо бе близък до Звезделин Кафеджиев, депутат от СДС, който също почина.
Покрай близостта с депутата едри активисти от партията купили парцели в Еленска за вили, но никой все още не я построил.
Заради близостта до Търън и 15-те километра, които го делят от Смолян и 20-те от Мадан, никой не се изселва. Тези, които ходят на гурбет, винаги се връщат
"Откакто се помня, Еленска е все между 100 и 120 души. Поради една или друга причина никога не са избирали сами кмет. Надявам се да намерят читав човек и да са доволни", казва сегашният им управник - Явор Говедаров, кмет на Търън.
Той е от 30 г. на поста и е най-дългогодишният кмет на населено място в Смолянска област.
Покрай изборния закон интересен казус възникна и в съседното с. Ровина, където има 20 регистрирани жители и също трябва да избират кмет.
Причината е, че има дом за възрастни с психични разстройства, в който са настанени 86 жени. Само 5 от тях имат право на глас, а останалите са лишени от това право заради здравното им състояние.
Така по брой адресно регистрирани селото отговаря на закона. Управата на Смолян предложи и за същото село да има допитване за обединяване на няколко населени места. Въпреки че 13 от съветниците гласували "за", предложението е отхвърлено заради липсата на квалифицирано мнозинство.
По новия изборен кодекс в цялата област ще има 76 нови кметства. Вместо в 41 села, сега избори ще има в 117.
Най-много нови кметства има в община Смолян. Досега смолянските кметства са били 10, а сега с нови 19 стават 29.
В община Мадан, която също като Смолян се слави с разпокъсани по баирите десетки махалички, увеличението пак е драстично, тъй като досега избираемите селски кметове бяха 5-има. Сега при нови 15 кметства селски управник ще си избират в общо 20 населени места.
В малката община Неделино от общо 13 кметства, за които ще се водят изборни надпревари, едва в едно е имало избори на предишния местен вот.
„24 часа"
На снимките:
32-годишният Юлиян Нейков е издигнат от голяма партия за кандидат;
Според ходжата Адем Шекеров мечетът е тесен и няма място за ходжа и кмет.
Снимки - „24 часа"
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I