„Как можеш да бъдеш такава селянка и да харесваш живота в такова село като Неделино!?". Този въпрос е задала майка към 9-годишната си дъщеря по време на едно от редките й идвания в родопския град, за да види детето си. Думите били отправени от румънската гражданка Андрина Вероника към щерка й Жасмина, съобщи за „Родопи voice" бащата на детето и бивш съпруг на румънката-Севдалин Чандъров.
„На Коледа поканих Андрина да дойде на гости и да види детето, нещо което тя не е правила от години, освен по време на делата за попечителство. Тя пристигна на 26 декември и започна да говори подобни неща на Жаси. Как може изобщо една майка да нерече детенцето си селянка, защото живее в малък български град? Това не мога да го проумея. През цялото време детето се гушеше в мен и не искаше да контактува с майка си", разказа пред наш репортер неделинецът Севдалин Чандъров.
Битката на родопчанина за правото му да отгледа детето си продължава в Окръжния съд в Пловдив. След като магистратите в Смолян и Кърджали си дадоха отводи, делото за попечителството на Жасмина бе прехвърлено в града под тепетата. Там вече са назначени необходимите експертизи, които трябва да бъдат извършени от педагог и психолог. Както вече писахме, това бяха указанията на Върховния касационен съд, който върна за ново разглеждане делото. Припомняме, че Окръжният съд в Кърджали даде попечителството над детето на майката-Андрина Веронику, след като първоначално съдът в Златоград отсъди правата в полза на бащата.
След редица протести от страна на Севдалин Чандъров пред съдебните палати в Кърджали и София, казусът бе разгледан от ВКС. Колко време би било необходимо 9-годишно дете да научи румънски език и да продължи образованието си в Румъния без особени трудности и сътресения, като запази нивото си на социални контакти? На този въпрос трябва да отговори сега психологично-педагогическа експертиза, която следва да бъде назначена при новото разглеждане на делото на ниво Окръжен съд, бе посочено в решението на ВКС, за което „Родопи Смолян" първи съобщи. В мотивите на върховните магистрати е посочено, че трябва да се направят нови експертизи, както и да се вземе под внимание фактът за трайно установената привързаност на детето към бащата.
Както вече писахме, главоболията за Севдалин Чандъров започват преди няколко години, когато майката на Жасмина заминава за Испания, а точно тогава двегодишната им дъщеря постъпва в болница. Година и половина по-късно румънската гражданска неочаквано иска развод от българския си съпруг и преустановява контактите с дъщеря си.
Към момента Андрина Веронику живее с друг мъж и има дете от него. Няколкомесечното бебе дори било показано на снимка от страна на майката по време на посещението й при малката Жасмина, съобщи Чандъров.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I