Ръководството на „ВиК"-Смолян обвини медици в Мадан за бездействие, което е довело до смъртта на техния служител Фахри Аюбов. От дружеството са подали жалба до Министерството на здравеопазването и Здравната инспекция в Смолян с настояване за проверка на случая, се казва в официалната позиция на „ВиК"-Смолян.
Припомняме, че инцидентът стана във вторник. При извършване на изкопни дейности за подмяна на ВиК мрежата в родопския град, 54-годишният работник на дружеството Фахри Аюбов бе затиснат от свлякла се земна маса. Мъжът е бил транспортиран до болницата в Смолян, където издъхнал на операционната маса.
 „В резултат на свличане на земна маса, голяма буца пръст удря нашия работник Фахри Аюбов в гърба, той залита и се удря в гръдно-коремната област в ръба на стоманено-бетонния възел, елемент от шахтата, която той подмазвал.
След инцидента пострадалият е транспортиран от неговите колеги в Центъра за спешна медицинска помощ в Мадан. През цялото време пострадалият е бил контактен, без каквото и да било външно нараняване.
В Спешна помощ-Мадан пострадалият престоява около 15-20 минути без да му бъдат извършвани медицински манипулации. Впоследствие вместо да бъде насочен към МБАЛ „Проф. д-р К.Чилов"-Мадан, където има акредитирано Хирургично и травматологично отделение с двама лекари хирурзи, работникът е транспортиран с линейка до МБАЛ „Д-р Братан Шукеров" в Смолян. Макар и при свалянето от линейката и подготовката за операция да е бил контактен, пострадалият умира на операционната маса.
Счетаме, че в случая, ако на пострадалия бяха извършени необходимите медицински манипулации още в МБАЛ-Мадан, нямаше да се стигне до летален изход.
Видно от сайта на МБАЛ „Проф. д-р К.Чилов", в нея има действащо Хирургично и травматологично отделение с интензивен сектор, което извършва диагностична и лечебна дейност на всякакви травми и заболявания на корема. Това предполага, че в болницата би могло да се окаже адекватна помощ на пострадалия, при който е имало вътрешни наранявания в коремната област (далака).
Самото транспортиране на пострадалия до Смолян само е утежнило неговото състояние, като липсата на незабавна хирургична намеса още в Мадан е станала причина за настъпване на леталния изход.
Съгласно разпоредбата на чл.24 от Закона за лечебните заведения Центровете за спешна медицинска помощ са лечебни заведение, в които медицински специалисти с помощта на друг персонал оказват спешна помощ на заболели и пострадали лица, включително в дома, на местопроизшествието и по време на транспортирането до евентуалната им хоспитализация.
Съгласно чл.100, ал.2 от Закона за здравето, всяко лечебно заведение е длъжно да извърши възможния обем от медицински дейности при пациент в спешно състояние, независимо от неговото гражданство, адрес или здравноосигурителен статус. Ал. 3 от същата правна норма предвижда, че при невъзможност за осигуряване на необходимия обем дейности, ако състоянието на пациента позволява, той се настанява в най-близкото лечебно заведение, което разполага с необходимите условия за това.
В случая такова най-близко лечебно заведение е било именно МБАЛ"Проф. д-р К.Чилов"-Мадан и транспортирането на пострадалия до болницата в Смолян е извършено в грубо нарушение на принципа на чл.100, ал.3 от Закона за здравето.
В тази връзка ръководството на „В и К"-Смолян подаде жалба до Министерството на здравеопазването, до Изпълнителна агенция „Медицински одит", РЗИ-Смолян и до РЗОК-Смолян, с която призовава институциите да възложат извършването на компетентна проверка относно причините за настъпването на смъртта на нашия работник Фахри Аюбов, дали те са свързани с неправилни действия от страна на Центъра за спешна медицинска помощ-Мадан, и можеше ли пострадалият да бъде спасен, ако необходимите медицински манипулации бяха извършени незабавно в МБАЛ"Проф. д-р К.Чилов"-Мадан, вместо същият да бъде транспортиран до болницата в Смолян", се посочва в официалната позиция на „В и К"-Смолян.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. ВиК Смолян да си признаят, че работникът им е бил пратен в супер опасна работна среда,пускат го без да се вземат мерки по обезопасяването на мястото. Това е престъпление и роднините на загиналия да съдят ВиК до дупка.

    ОтговорИзтриване
  2. А на какъв тр дог е бил назначен и това ли му е работата? А това ли е реформата в бялата мафия?

    ОтговорИзтриване
  3. ВИК СИ ВРЪЗВАТ ГАЩИТЕ ЩОТО РОДНИНИТЕ ЩЕ ГИ СЪДЯТ ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА-ВИДИТЕ ЛИ, ЛЕКАРИТЕ СА ВИНОВНИ, ОТ ТЯХ ТЪРСЕТЕ ПАРИТЕ, НИЕ НЯМА ДА ПЛАЩАМЕ, ДА ЕЕЕЕЕ И КА... УТИТЕ

    ОтговорИзтриване
  4. човекът загина и остави две деца, инвалиди доколкото разбрахме, и сега тия се чудят как по пилатовски да си измият ръцете, аре малко достойнство и човещина бе!

    ОтговорИзтриване
  5. да ви го фукна в, за какаво спорите бе????????

    ОтговорИзтриване
  6. тодор янев, пенсионер от ВиК6 февруари 2016 г. в 7:40

    ВиК е хранилка на кадри на управляващите, а в същото време икономисват от технически съоръжения по безопасност на труда.
    Вие журналистите попитайте Николов, с колко лева заплата е назначил секретарката на Дора Янкова на измислената длъжност „евро проекти”.

    ОтговорИзтриване
  7. Истината,вероятно е някъде по средата,господа коментатори,но основната грешка си остава неоказаната първа помощ в Мадан!Знаете ,че в "белите " страни има парамедици ,които,разполагайки с необходимата апаратура и техника,успяват да спасят хиляди човешки животи! въпроса е :- Къде сме ние и защо не сме там ,където ,би трябвало да бъдем?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нещо за „белите” страни се изходи? Когато от ВиК Смолян създадат условия за работа като в тях, тогава ще се прозяваш по форумите!Птестъпление е да поставиш работниците си в условия не отговарящи на изискванията по Охрана на труда и после да търсиш под коча агне...

      Изтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I