53 заявления за интерес в десетте общини в областта

Николай Михайлов

Продължава ли трескавата подготовка по националната кампания за безплатното саниране? При старта миналата година се изписа много, включително и негативни публикации, които целяха да я опорочат. Независимо от всичко, кампанията тръгна, открити бяха и първите санирани блокове.
На този етап в Смолянска област сдруженията на собствениците са 57, а в общините са постъпили 53 заявления за интерес и финансова помощ по програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. От тях 51 са одобрените, тъй като в община Девин и в община Рудозем има по един блок, които не отговарят на изискванията на програмата. Сключените договори между общините и сдружения на собствениците са 51. Такъв е и броят на изготвените протоколи на Областна администрация-Смолян за допускане на Заявления за интерес и финансова помощ. 51 са и сключените договори между Община - Областен управител и Българска банка за развитие. Общият брой на самостоятелно обособените обекти с жилищно предназначение е 2430. Сключените договори за установяване на технически характеристики и обследване за енергийна ефективност са 48.

Офертите на изпълнителите ще се отворят на 3 май

Оферти за саниране на 25 блока приема и община Смолян. Прогнозната стойност на поръчката е 18 500 920 лв. Кандидатите да изпълнят инженеринговата поръчка – проектиране и строителство, ще могат да избират, защото всеки блок е в обособена позиция, с различна максимална стойност. Блоковете, които подлежат на саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в квартал Смолян" са 16 на брой. В Райково" – два, в квартал Устово" – седем. Допустими за финансиране са дейности по конструктивно възстановяване (усилване), основен ремонт – в зависимост от повредите, настъпили по време на експлоатацията; изпълнение на мерки за енергийна ефективност; обновяване на общите части (ремонт на покрив, фасада, освежаване на стълбищна клетка и др.); съпътстващи строителни и монтажни работи, свързани с изпълнението на мерките за енергийна ефективност и съответното възстановяване на общите части на сградата. Крайният срок за изпълнението на възложените обекти е 31 декември тази година. Офертите ще се отварят на 3 май 2016 г., посочват от Общинската администрация.
От 1 януари тази година всички жилищни блокове, проектирани и строени до 1999 г. са допустими за саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. От 2016 г. отпадна и изискването да са само панелни блокове с минимум 36 апартамента, а вече са допустими и по-малки сгради. Това условие миналата година доста поизмъчи мераклиите за безплатното саниране.
Смолян е нашият модел, по който развихме европейската и националната програма", посочи строителният министър Лиляна Павлова. Тя откри официално миналата година  блок „Синчец" в Смолян, саниран по програмата „Енергийно обновяване на българските домове", финансирана от Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 година. Тя припомни, че Смолян е общината с най-много санирани сгради и по програмата на ПРООН. По нея бяха обновени 8 сгради с над 20 входа.
Собствениците на санирани апартаменти пък споделят, че разходите за отопление са намалели с 50%. Ако едно домакинство преди санирането се е отоплявало с 10 куб.м дърва, сега вече се топли с 5 куб.м, което спестява около 500 лв. на семейство. Доволните обитатели на вече санираните блокове са най-добрата реклама. Намалените със средно 40 на сто сметки за отопление са доказателство за необходимостта от обновяването на жилищата.

Напълно безплатно в първите две години

За първите две години на програмата никой няма да даде нито лев за финансиране, от страна на гражданите. Ако някой от някого събира пари, да се знае, че това не е правилно", обясняваха от администрацията по време на разяснителната кампания. Процедурата е следната. Първо трябва да се проведе събрание на домсъвета и да се регистрира сдружение на собствениците. След това се кандидатства по проекта, като минимум 67% от собствениците трябва да са съгласни. Документите се подават в общината и ако отговарят на изискванията, прави се одит, предписват се конкретните мерки. Всичко това е безплатно. Енергийното обследване също е безплатно. То ще покаже кое е най-доброто за всяка сграда енергийноефективно отопление и осветление. После влиза строителната фирма и започва работа.

Празни жилища и недоверчиви старци

Препъни камък обаче се оказва точно регистрирането на сдруженията на собствениците. Не е тайна, че голяма част от собствениците на апартаменти не живеят от години в Смолян, а са в чужбина или в други градове на страната. За да бъдат издирени дори се използваше и социалната мрежа. Други пък изобщо не бяха открити. Проблем са и по-възрастните хора, които трудно могат да бъдат убедени, че всичко е безплатно. Други пък са били категорично против някой да влиза в домовете им, да руши и ремонтира, споделят хора, които са се нагърбвали да регистрират такива сдружения, да провеждат срещи със съседите, изобщо да придвижват цялата документация около санирането.
Ние не можем един покрив да оправим, да не говорим за саниране", споделя 76-годишният Сотир, който имал голямо желание и неговият блок на Новия център да бъде включен в тази програма. Понеже всички са заети, предложих им аз да се занимавам и отвориха едни големи усти и казаха, че блокът си е добре, а той е много стар", споделя човекът. По два лева на месец за чистачка не дават, аз тръгнах да им предлагам саниране. Мотивите били, че много от хората си били извършили вече ремонти вътре в жилищата, други пък само около техните апартаменти и сега някой да им разбивал всичко това. Затова дълго време ще гледаме тази гледкалющени тераси и паднала мазилка и тук–там санирана тераса и апартамент с изолация.
От години събираме пари, защото покривът ни тече и само са дали тези, които живеят на последния етаж, защото те са потърпевши", казва 48-годишнината Анелия. За саниране не може да се говори, никой не му се занимава да придвижва процедурата и да кандидатства. По 200 лв. не можем да съберем за покрива, тези които са на по-долните етажи казват, че на тях не им капе. Правихме едно събрание, изпокарахме се и дотам", споделя жената.
Като цяло има интерес в Смолян за безплатното саниране. Тепърва ще се установи колко ще успеят да се разберат със съседите, да регистрират сдружения, да подготвят документите и да отговорят на изискванията. И най-важното-колко ще бъдат класираните. 
Преимуществата си заслужават „тичането и разправията". Собствениците на блоковете ще получат безплатно технически паспорт, освен напълно обновената сграда. Очаква се след санирането да се постигне икономия на енергия от 40 до 70%. Най-голям ще бъде ефектът в блок, в който нищо не е правено - не са сменяни дограми и не са изолирани отделни апартаменти. А скептиците ще останат с олющени мазилки, течащи и капещи тавани и най-важното-с големи сметки за ток и за дърва. Въпрос на избор...
На снимките:
-Министърът на регионалното развитие направи оглед на една от санираните кооперации
-Ремонт „енергийна ефективност" в сградата на Община Смолян 
24smolian.com
    
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I