Публичната продан стартира на 9 май

Сагата със скандалния договор с Консорциум „Светлина" продължава. Обявление за продан на хижа „Момина вода" в Момчиловци, заедно с 48 декара земи и гори около нея, собственост на община Смолян е обявил частен съдебен изпълнител.
Публичната продан ще се проведе от 9 май до 17.00 часа на 9 юни т.г. Началната цена, от която ще започне наддаването, е в размер на 726 372 лв. и съставлява 75% от определената пазарната стойност. 
За хижата и терена е издаден изпълнителен лист по искане на обявеното в несъстоятелност дружество „СКАБ" ЕООД и на „Елмаз" ЕООД. Двете фирми бяха съдружници в консорциум „Светлина", който поддържаше уличното осветление в Смолян от 2008 г. 4 години по-късно община Смолян сама пое обслужването и започнаха съдебни дела за неизплатени средства. Последваха и редица запори на общинска собственост, сред които шест общински жилища на социално слаби и инвалиди, два гаража зад Стоматологията и др. На първа инстанция съдът реши делото в полза на Общината. На втора обаче местната администрация загуби. Много скоро след това консорциумът извади изпълнителен лист и ангажира частния съдебен изпълнител.
Договорът за улично осветление бе на стойност почти 2,4 млн. лева. Той бе подписан с консорциум „Светлина" на 4 януари 2008 г., когато кмет е Дора Янкова. Не след дълго-на 22 февруари, страните се договарят за още 132 260 лева. В консорциума влизат фирма „Елмаз" ЕООД, чийто управител е съпруга на тогавашния шеф на общинския инспекторат, който би трябвало да контролира тези дейности и „СКАБ" ЕООД, припомнят от общинската администрация в Смолян. Ангажиментът на изпълнителя е в продължение на 4 години да върши ремонтно-възстановителни работи и експлоатационна поддръжка на уличното, парковото и архитектурното осветление в цялата община. Експертите впоследствие установиха, че за три години изпълнените и приети работи са на стойност 1 455 962.97 лв., от които 576 087 лв. за обслужване и 879 875 лв. за строително-монтажни дейности.
Драмата започва през 2012 г., когато новата управа предлага на консорциума споразумение за прекратяване на договора и разсрочване на задълженията. Тогава се разбра, че общината трябва да плаща по 12 500 лева на месец абонаментна такса, а отделно по около 50-60 000 лева месечно за извършване на ремонтни дейности – поддръжка, смяна на крушки, кабели, стълбове. До споразумение не се стига. И въпреки, че от ноември до юли не са възлагани задачи, в общината постъпват шест нови фактури, издадени в периода януари-юни 2012 г за дължима абонаментна такса. През септември постъпват и първите искания от консорциума да му бъдат платени задълженията.
Запорирана беше банковата сметка на община Смолян. Следващата мярка, която предприе съдия-изпълнителят-сложи ръка върху имота под хотел "Смолян" плюс няколко общински жилища и автомобилите на община Смолян. След това сагата продължи с паркинга в Пампорово, до хижа "Студенец". Дописани бяха и още няколко общински жилища, върху които бе направена възбрана. След това  бяха продадени чрез публична продан две моторни превозни средства. Отделно съдия-изпълнителят беше изпратил до всички по-големи данъкоплатци запор върху сумите, които дължат на община Смолян-местни данъци и такси, наеми и др.
Делата на община Смолян с консорциума продължават. За сравнение средно на година преди се е плащало около 570 000 лева за уличното осветление, сега издръжката на община Смолян, след като тя го пое, струва не повече под 250 000 лв., посочват от екипа на кмета Николай Мелемов
Жителите на село Момчиловци пък стартираха подписка в защита на обявената за публична продан общинска хижа „Момина вода". През декември миналата година  над 400 човека заявиха своята подкрепа да защитят имота.
„Хижата е строена с труда на местното население. Открита е през 1968 г. Тогава учениците в училището са отработвали трудови дни, всеки родител имал задължение за едно дете – 10 дни, а за две – 20. Има сантимент към хижата и Момчиловци няма да я отстъпи лесно на когото и да е било", коментира тогава кметът на селото Сийка Суркова. На тази същата земя, която сега е възбранена, е снимана сцена от филма „Време разделно". Будните хора от Момчиловци се противопоставят  на решението на частния  съдебен изпълнител да разпродава хижата и земята на селото. Още миналата година хората казаха, че са готови да пристъпят към протестни действия, затваряне на пътища и гражданско неподчинение. Беше сформиран и инициативен комитет. Подписката беше изпратена до министър-председателя Бойко Борисов, председателя на НС Цецка Цачева, омбудсмана Мая Манолова, народните представители от Смолян, кмета Николай Мелемов, областния управител Недялко Славов, председателя на ОбС Славка Каменова и частния съдебен изпълнител. Резултат поне до момента няма.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Къде са спасителите на Смолян???? Къде е matey mateev да коментира????

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I