През последната година се наблюдава увеличаване на опаразитяването с главови въшки. Явлението се наблюдава не само в област Смолян, но и в цялата страна, предупреждават от Регионалната здравна инпспекция.
„Никой не е застрахован от напастта на въшките, но най-податливи са децата тъй като играейки те доближават глави, което улеснява лесното предаване на паразитите от едно на друго дете. На този принцип обикновено става и заразяването на членовете на едно семейство, когато един от тях е нападнат от въшки.
Противно на широко разпространеното схващане, чистотата и редът не предпазват от въшливост. През последните години разпространението на въшките отново приема бедствени мащаби, което не е свързано с хигиенните условия в засегнатите семейства. Предполага се, че причините са няколко: интензивното развитие на туризма, увеличаването на контактите на големи групи от населението на обществени места и непознаването на паразита от голяма част на днешното поколение. Младите родители дори не допускат, че могат да се появят  въшки в техните семейства, поради което не вземат мерки и реално създават условия за по-широкото им разпространение", посочиха от РЗИ. Според специалистите е най-важно да се избягва физически контакт с хора, които имат въшки и да не се използват чужди гребени, четки за коса, шапки, барети, шалове, носни кърпи и спално бельо. В детските и ученически колективи се провеждат редовно прегледи за откриване на лица, опаразитени с главови въшки. Това обаче не е достатъчно. Необходимо е децата да се преглеждат редовно и в семейството от родители или близки и при намиране дори и на една единствена гнида да се извършва обработка, съветват от РЗИ.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I