Лекари в Смолянско са преглеждали… мъртъвци. Няколко случая на отчетена дейност от страна на медици спрямо вече починал пациент са били констатирани от Здравната каса през миналата година, съобщи директорът на РЗОК д-р Кузман Гелов, цитиран от „Дарик".
Случаите са повече от пет, като ставало въпрос за отчитане на вторичен преглед направен от специалист или профилактичен и диспансерен такъв от семеен лекар във времето, когато пациентът за съжаление е починал.
„Това нарушение се наказва със санкция от 50 лв., но от тази година за отчитане на такава дейност ще се прекратява договора с касата", категоричен бе д-р Гелов.
Той не пожела да назове имената на лекарите, както и практиките, но уточни, че в някои от случаите става въпрос за по-късно отчитане на прегледа, през което време всъщност е настъпила смъртта на пациента.
„Например, даден пациент е решил по пътно да мине през лекаря в петък следобеда, медикът не го е върнал, прегледал го е, но отчел прегледа в понеделник. За съжаление обаче въпросното лице е починало през това време, а нарушението е засечено от системата", разясни още шефът на РЗОК-Смолян.
За 2015-а Здравната каса в Смолян е извършила общо 511 проверки, от тях по линия на медицинския контрол са извършени 182 инспекции, при които са констатирани 271 нарушения. Финансовите проверки са 329, а констатираните нарушения са 431.
Санкциите възлизат на около 150 000 лв. Според д-р Гелов финансовите санкции не са самоцел за касата, нито пък заплащането на контрольорите е свързано по някакъв начин с тях.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Източват здравната каса срещу 50лв. Тези лекари не лекуват , а търгуват.
    Време е да се спре кранчето за да има пари за пациентите които се нуждаят
    от лечения ,а не пълнят джоба на крадливи лекари.
    Лошото че опетняват името на истинските лекари ,които ги интересуват хората.
    ДА ЗА СКАНИРАНЕТО НА ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ -СПРЕТЕ КРАЖБИТЕ

    ОтговорИзтриване
  2. Хвана ли са петима.Щото са умрели пациентите който са "лекували".
    Колко са живите - здрави лекувани за сметка на болните нуждаещи се от лечение.Кой проверява подписите на "болните дали са истински , а не подправени.
    Пълнят болницата с "болни" ромчета и ги лекуват от пневмонии ,а те си бягат по коридорите без да се задъхват.
    НЕКА ВЗИМАТ И ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ И ОТ ДЕЦАТА И ЩЕ ОСТАНЕТЕ УЧУДЕНИ КОЛКО ПАРИ ЩЕ ОСТАНАТ НЕУСВОЕНИ ОЩЕ НА ПЪРВИЯ МЕСЕЦ.

    ОтговорИзтриване
  3. Изнесеното е нищо в сравнение с това, което става реално в здравеопазването. В отделенията снимат лични карти /от двете страни, изрязват и ги залепят/, ползват ги когато и колкото си пожелаят. Особено близки и роднини минават по няколко пъти. Направете детайлна проверка и ще лъснат всички далавери, стига да искате. Въведете пръстовия отпечатък!!! Лекарското съсловие затова протестират срещу него, защото ще излезе истината и ще им паднат големите пари.А колко прегледи "са направени" при личните лекари, без пациентите да имат и понятие. Не се правят профилактичните прегледи, а се отчитат. ВЪВЕДЕТЕ ПРЪСТОВИЯ ОТПЕЧАТЪК, драстично увеличете глобите, а след няколко такива - отнемане на лекарски права.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I