Полиция, внуци, флаери и Фейсбук срещу ало-измами, но…

Николай Михайлов

За миналата година телефонните измами в Смолянска област са 11 при 8 за 2014 г., обяви директорът на ОД на МВР Николай Димов. Те са извършени по позната схема-искане на пари във връзка с пострадали близки хора или спечелили награди и закупуване на ваучери. Разкрити са извършителите на 6 от измамите. Конкрeтен принос за разкриването на най-голямата телефонна измама, извършена до момента в страната,   и в частност на територията на РУ –Първомай, има смолянски полицай. Това е старши инспектор Христо Палагачев,  който беше класиран на първо място и награден с престижното отличие "Полицай на годината-2015".  Ст.комисар  Димов посочи, че резултат е дала и проведената миналата година кампания с раздаването на флаери за   превенция на измамите. В мащабната  медийна кампания се включи и Областната администрация в Смолян, която осигури допълнително количество флаери.
Причината за завишения брой на телефонните измами в Смолянско е много добрата  мобилност, организираност на извършителите и доверчивостта на родопчани, станали тяхна жертва. Освен на професионализма на служителите на реда, полицията разчита най-много на местните медии, които да оповестяват превантивната дейност срещу тези престъпления. Постигнати са и добри резултати при разкриването на някои от тях. 
От началото на тази година обаче нов вид телефонна измама се вихри  в областния град. За два дни две възрастни жени станаха жертва. Първият случай е с 80-годишна баба, която получила няколко обаждания по стационарния телефон на 9 март т.г. следобед. Непознат мъж се представил за управител на магазин в Смолян. Мнимият служител я въвел в заблуждение, че трябва да даде капаро от 4 000 лева за закупуването на маслени радиатори. Около 15 часа бабата успяла да събере 2 400 лева и пред дома си ги предала на непознат. По-късно жената установила, че е била измамена и сигнализирала в полицията. На следващия ден 81-годишна жена „изгоряла" по същата схема, но с климатици. Тя получила обаждане от неин „близък роднина", който й поискал 2 600 лева за закупуване на електрическите уреди. Тя се доверила и малко по-късно пред дома си предала исканата сума. Едва след това жената се усетила, че е измамена. И по двата случая са образувани досъдебни производства, посочиха от полицията.
Може би тези случаи имат връзка с разкритите в края на месец март от полицаи в Русе две престъпни групи за телефонни измами в Южна България. Тогава бяха задържани петима заподозрени, от които бяха иззети общо 10 000 лв. Документирани са 9 телефонни измами на бандата в Смолян, Хасково и Стара Загора. В случаите се повтарят стари схеми за закупуване на климатици и пострадали близки при катастрофи.
Най-честа в Смолянско си остава измамата с пътно-транспортни произшествия. „При нея по телефона се обажда някой, който се представя за Ваш близък и плачейки Ви разказва трагична история - че е причинил тежка катастрофа и е ранил човек, ето защо сега е задържан от полицията и от Вас се иска да платите на полицая или прокурора някаква сума като гаранция. Полицията не иска пари, а гаранцията се превежда само по банков път", за кой ли път обясняват полицаите. Измамниците са добри актьори и разполагат с богат репертоар от техники за заблуда, умело имитират страдание, съчувствие, желание да помогнат и разчитат на наивността и съпричастността на своите жертви, които най-често са възрастни хора.
Има и бдителни хора, които сигнализират за полицията за телефонни измами и помагат те да бъдат разкрити. Такива са метеорологът от Смолян Минчо Хаджиев и Георги Пепеланов, които бяха наградени от полицията през 2014 и 2015 г.
Явно наивни хора все ще има, които да се вържат на ало-измамниците. Ексшеф на полицията в Смолян предлагаше превантивната дейност да се осъществява по телевизията по време на турските сериали, защото възрастните хора ги гледат. Те не разполагат с интернет и не купуват вестници. Единствената им връзка със света е радиото и телевизията. Бившият кмет на село Полк.Серафимово Михаил Василев използваше пък Фейсбук, за да информира за опасностите от телефонни измами внуците и децата на възрастните хора, а те пък от своя страна да уведомяват бабите и майките си.
За да не станете жертва на телефонна измама полицията съветва хората да са бдителни и  да не се доверяват безпрекословно на едно телефонно обаждане, колкото и убедително и трагично да звучи. Най-напред да се уверят, че наистина им се е обадил техният близък, да проверят истинността на представените факти и в никакъв случай да не избързват да дават пари. Ако не успеят да изяснят тези факти, най-добре е хората да не бързат да предприемат действия преди да се убедят в истината и да потърсят веднага помощ от полицията. Да не предприемат в никакъв случай плащане по сделка, която са уговорили единствено по телефона. В никакъв случай да не предоставят личните си данни на някой, който им се е обадил по телефона. За помощ винаги могат да се обадят и в Районното управление "Полиция" или на тел. 112, за пореден път съветват полицаи.
Схемите на измамниците действат перфектно, но е странно и друго, че и самите хора са готови да заобикалят закона в случаите, когато им се казва, че трябва да платят за техен близък, който е направил катастрофа.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I