РЗИ–Смолян разполага с безплатни серологични тестове за лабораторно  потвърждаване на съмнителни случаи за Лаймска болест, причинявана след ухапване от кърлеж, съобщиха от Здравната инспекция.
Дъждовете, високата влажност и буйната растителност през пролетта са изключително благоприятни условия за повишаване броя на кърлежите. Разпространението им е най-вече в неокосени и необработени открити тревни площи - паркове и градини, както  и в широколистните гори с богата храстова растителност, посочват експертите.
Кърлежите не са особено опасни, но въпреки това са преносители на някои болести, като най-разпространената в региона на Родопите е лаймската болериоза. По-рядко срещани са марсилската треска, ку-треската и кримската хеморогична треска, предупреждават от РЗИ. През 2015 година в Област Смолян са регистрирани 2 случая на лаймска болест.
Ухапването от кърлеж не е съпътствано с болка и затова не се усеща. Ето защо възрастните трябва внимателно да проверяват себе си и децата си след всяко излизане сред природата и дори при разходка в градските паркове. При попадане на кърлеж върху тялото, отстраняването му трябва да стане максимално бързо от лекар. При липса на специалист кърлежът може да се отстрани самостоятелно, но при спазване на определени правила. Задължително се ползват ръкавици. Отстраняването е чрез постепенно издърпване, без да се върти и завива. Много широко разпростанена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургично отстраняване. Неправилно е и мазането на мястото на забития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуалната зараза. По същия начин се отстраняват и кърлежите от домашните любимци.
След сваляне на кърлежа, мястото на ухапването се дезинфектира с йод, спирт или одеколон. Понякога при изтеглянето кърлежът се скъсва и в кожата остава устния му апарат. Това увеличава шанса за предаване на инфекцията, което налага останалата от кърлежа част да се отстрани хирургически.
След премахване на кърлежа се препоръчва проследяване през следващите 30 дни. При поява на симптоми като зачервяване, оток, болка или поява на петно на мястото на ухапването; температура, ставни и мускулни болки, главоболие и обрив по тялото, задължително трябва да се потърси лекарска помощ.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I