Общинските болници са обречени. Кадрите им изтичат към областните здравни заведения или частните клиники. Те нямат лоби в Министерството на здравеопазването и НЗОК. Не срещат подкрепа и от Българският лекарски съюз.
Това обяви в разгорещена дискусия в Кърджали кметът на Златоград Мирослав Янчев. Според него се толерират частните болници,което води до концентрация на кадри в столицата и големите градове.
Незабавна реформа в здравеопазването, която да постави на равна нога общинските и частните болници, за да не останат периферните региони без здравеопазване, поискаха участвалите в проведения в Кърджали международен семинар лекари, кметове и общински съветници от цялата страна.
Във форума „Реалности и регионални приоритети на здравеопазването в България. Необходимост от инвестиции в нови технологии", се включиха гости от Гърция и Сърбия. Семинарът бе организиран от „Клъстер на здравните региони" с председател д-р Андрей Кехайов, МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" - Кърджали със  съдействието на Българската академия на науките.
„Истинска катастрофа очаква периферията на страната,ако загинат общинските болници. Един от начините е практическо сливане на областна с общински болници.Това е алтернатива на този етап. Кадровите проблеми са сериозни.Ако не се вземат мерки, катастрофата е неизбежна", заяви д-р Атанас Атанасов, изпълнителен директор на МБАЛ-Шумен. Той е бивш председател на Сдружението на общинските болници и директор на здравното заведение в Нови пазар. С благословията на Министерството на здравеопазването извършва практическото сливане на болницата от Нови пазар с областната в Шумен. Държавната болница получава втори адрес на дейност. Първоначално лекарите били скептични, но сега одобрението е налице.
Кърджалийска област е една от най-подходящите сливане по подобие на здравните заведения в Шумен и Нови пазар.
В ръцете на общинските съвети в Ардино и Крумовград са решенията за подобна стъпка. И двете болници са оголени от лекари и медицински сестри. Моделът заложен от Шумен и Нови пазар е единствения, при който ще оцелеят общинските болници,подчерта домакинът на семинарът д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски".
Той посочи, че от болницата в Златоград вече са изявили желание да слеят дейността си с държавната болница в Кърджали, пренебрегвайки Смолян. Една от предпоставките е Здравните каси да се договорят за принципа „Където пациента,там и клиничната пътека". Налагат се и нормативни промени.
Съществува неудобство заради това, че пациентът трябва да бъде транспортиран на по-далечни разстояния, но ще получат адекватно лечение. В Швейцария и Германия закриват болници, защото разчетите сочат, че транспортът включително с хеликоптери излиза по-евтино от поддръжката на болници в труднодостъпни или отдалечени райони, посочи д-р Черкезов.
Той изнесе доклад на тема здравен и медицински туризъм. В тази връзка бе представена и върхова технология на частна верига от клиники от Гърция-Иатрополис  Медикал Груп. Георгия Филипоу и Лияна Сидери представиха свръхмодерно лечение на онкологични заболявания с кибернож. Единственият на Балканите се намира в клиника в Атина,където ходят да се  лекуват пациенти от много европейски страни.На ден се извършват 12 манипулации. Стойността на киберножа е 15 млн.евро.
Планираме подобни семинари и в други райони на страната. Целта е да възбудим дискусия за съдбата на здравната система. Готови сме да организираме и национална конференция. Трябва да се действа бързо. Диспропорциите в отделните региони са катастрофални, заключи д-р Андрей Кехайов.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I