Посланикът на Норвегия в България Нейно Превъзходителство Гюру Катарина Викьор, заместник-областният управител Тодор Бозуков и собственикът на „Арексим Инженеринг" ЕАД Кирил Асенов официално откриха нова база за преработка на пластмасови отпадъци в Смолян. Инвестицията е на стойност 1,1 млн евро и ще осигури най-малко 10 нови работни места. Проектът е осъществен с 400 000 евро финансова помощ от Норвежкия финансов механизъм по Норвежка програма – Norway Grants 2009-2014, като останалата сума е инвестирана от дружеството. По този проект „Арексим Инженеринг" закупи и инсталира екстрадиращи линии от австрийския производител „Ерема" и лабораторно оборудване. Целта е да се затвори кръга на рециклиращия капацитет на дружеството като добави екстрадираща линия към съществуващия капацитет за мелене на отпадъчни пластмасови материали от различен вид. В настоящия момент дружеството генерира 4-5% отпадък в производствения процес. През 2016 г. очакванията са да бъдат преработени 10 000 тона различни видове пластмасови материали и да се генерира между 400-500 тона отпадък, който в оригиналната си форма не може да се употреби повторно в производство, труден е за транспортиране и почти невъзможен за продажба. В новата база „Арексим Инженеринг" ЕАД ще има възможност да преработва между 1500 и 2000 тона отпадъчни материали в готови за употреба рециклирани пластмаси, които да бъдат употребени за собствени нужди или да бъдат продадени за преработка от други производители на пластмасови продукти.
„Норвегия подкрепя за последните  9 години проекти в България основно чрез два финансови механизма – Механизма на европейско икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм, които представляват приноса на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия за намаляване на икономическите и социалните различия и засилване на двустранните взаимоотношения с шестнайсетте европейски страни от Централна и Източна Европа и Балтийските страни. Норвегия, Исландия и Лихтенщайн не са членове на ЕС, но са част от Европейското икономическо пространство, като приносът на Норвегия се равнява на повече от 97% от общото финансиране. Финансирането отива в сектори, където Норвегия има специфична експертиза. Една от основните програми в рамките на Норвежкия финансов механизъм това е голямата иновация в „Зелената индустрия", която има специфичен фокус за устойчивото развитие чрез създаване на иновативни продукти, иновативни технологии и услуги, т.н. „Зелена икономика". Очакваме програмата да допринесе за засилване на компетенциите, както в частния, така и в публичния сектор в България, да допринесе за развитието на малките и средни предприятия и предприемачеството и да подкрепи устойчив и т.н. „интелигентен растеж", уточни посланик Викьор.
Заместник-областният управител Тодор Бозуков приветства посланика на Норвегия от името на областния управител Недялко Славов и от свое име и изказа благодарности за реализирането на този пореден проект в област Смолян с норвежка финансова подкрепа.
Н.Пр. Гюру Катарина Викьор потвърди, че посолството ще бъде закрито, поради необходимостта от оптимизиране на разходите, но посолството на Норвегия в Букурещ  ще поеме отговорностите за България. „В сегашния финансов период разполагаемите средства бяха в размер на малко повече от 120 млн евро, докато в следващия финансов период, средствата предвидени за България ще са 210 млн евро, което нарежда България на четвърто място сред страните бенефициенти", каза тя в знак на потвърждение за продължаване на взаимоотношенията между двете страни.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I