И тази година Момчиловци отбеляза традиционния си празник в деня на Св. равноапостоли Константин и Елена. Селото празнува и 180 години от освещаването на църквата, носеща имената на светците. Навръх празника Момчиловци получи първия сертификат за център на българския здравно-духовен туризъм. Той бе връчен на кмета Сийка Суркова от д-р Тотко Найденов, председател на Национален алианс "Живот за България". Документът е подписан от 12 академици, професори, доценти и лекари, които дават гаранция, че селото е достойно да носи високото звание. При откриването на празника Суркова посочи, че след като стана лидер в селския туризъм в зората на 90-те години на миналия век, сега
Момчиловци се изправя пред ново предизвикателство – да предлага на туристите здрав дух в здраво тяло. Точно възможностите за здравословен начин на живот са предизвикали  интереса на китайската компания „Брайт", която вече 7 г. произвежда в Шанхай кисело мляко с марка „Момчиловци". Сега за новата кауза ще допринасят както чистият въздух, бистрите извори, здравословната кухня  и туристическите маршрути, така и запазените традиции и непокътната вяра, ревностно пазена векове наред от местните хора. Свидетели разказват за чудеса, случили се край лековитото аязмо и 27 параклиса край селото. Вече 180 години стожер на християнството в Момчиловци е църквата „Св. Св. Константин и Елена". Точно заради това, храмовият празник на 21 май от 25 г. е и празник на селото, носещо името на легендарния Момчил юнак, посочи още в словото си кметът на Момчиловци. 
Жителите и гостите на селото бяха поздравени от зам.-кмета на Смолян Марин Захариев. „Радвам се, че за поредна година в деня Светите равноапостоли Константин и Елена се събираме заедно тук. Както преди много векове византийският император Константин въвежда християнството в империята, а майка му царица Елена извървява целия път от Рим до Йерусалим да открие Голгота, така и вие сте запазили толкова години българското и родопския дух. Поздравявам ви и с юбилея на църквата, която е една от най-хубавите в Родопите и е на едно от най-хубавите места в планината", посочи в поздравлението си зам.-кметът.      
Гост на празника бе и евродепутатът Владимир Уручев. „Щастлив съм да споделя с вас днешния ден, които е много важен. Важен е, защото Момчиловци е известно в цяла България. Тук се е съхранил коренът на християнството. Тук има хора, които носят силата на Родопите и мъдростта на планината. Радвам се, че сте удостоени с първия уникален сертификат за здравно-духовен туризъм. Нека това начинание да се разпространи и му се даде гласност, за да идват хората на това прекрасно място и да се закърмят с вашата сила и мъдрост",  каза в приветствието си към хората от селото евродепутатът Уручев.  „Вие ще влезете в историята като първото село, което е получило сертификат за здравно-духовен туризъм. Развивайте туризма и пазете този дух, който е запазил Момчиловци през всичките тези години", пожела и зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.
Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион оглави  празничната света Литургия за храмовия празник на църквата „Св. Св. Костантин и Елена" в Момчиловци. След края на службата беше раздадена и благословена трапеза.  Населеното място е едно от малкото в региона, успели да запазят християнството през вековете. След много усилия заедно с още 7 съседни села от района, момчиловчани получили разрешение – ферман, за построяване на църква със срок 3 месеца. Храмът е осветен на 2 август 1836 г. от Ксантийския епископ Кирил и е единствен в региона, носещ името на Светите равноапостоли Константин и Елена.
24smolian.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Браво! А за представянето на смолянските 101 каба гайди в София пред 40 000 зрители на празника на Христо Стоичков няма нито ред..А всички медии в България го споменаха даже и регионалните (не смолянски)

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I