Областният управител Недялко Славов беше официален гост на юбилейното тържество-концерт, който бе кулминацията на честванията по повод 150-годишнината на НЧ „Кирил Маджаров – 1866" в кв."Устово". Водещ, режисьор и сценарист на мероприятието беше заместник-областният управител Андриян Петров.
Славов поздрави читалищните дейци, председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов, председателя на НЧ „Кирил Маджаров – 1866" доц.Христо Гиневски, народните представители д-р Даниела Дариткова и Петър Кадиев, кмета на община Смолян Николай Мелемов, всички граждани и гости на тържеството. „Създаването на първото читалище е събитие за Средните Родопи с огромно историческо значение. То показва, че след столетията подтисничество, българщината е запазена, съхранена, запазена е българската национална идентичност. Читалищата в Родопите и сега се радват на завидна репутация, като център на различни прояви и събития, като център на духовността и българската култура. Ние, родопчани се славим с неповторим фолклор, с уникален бит и традиции. Те в голяма степен са съхранени, благодарение на всички будители, читалищни дейци, които яростно са защитавали българщината през годините. И сега, когато нашият регион привлича много гости, те са възхитени от магията на родопската песен, от запазената родова памет, от силната любов на родопчанина към всичко родно.
Една от главните причини събития като Роженския събор, фолклорните празници по населените места да привличат толкоз много хора е атрактивната им културна програма, а в основата на нейната реализация са именно самодейците и всички читалищни дейци", заяви Славов.
НЧ „Кирил Маджаров" отбеляза своя 150-годишен юбилей с богата програма, включваща концерти, изложби, спектакли, научна конференция и кулминационно тържество-концерт. Читалището е първото в Средните Родопи, основано през 1866 година от възрожденеца Димитър Македонски. Първата сграда на читалището е построена с помощта на хората от цялото селище. През далечната 1938 година първите самодейци от народния хор в Устово пеят шест родопски песни за първи път в ефира на тогавашното „Радио София". НЧ „Кирил Маджаров" е било и продължава да бъде център на родопската култура и творчество. Доцент д-р Христо Гиневски, който е председател на културната институция повече от 20 години, е събрал историята на читалището в книга по повод юбилея.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I