С 597 лева повече получава средно на месец столичанин в сравнение с родопчанин. Област Смолян е на 25-о място в страната по трудови възнаграждения, сочат данните на националната статистика за третото тримесечие на годината. Средната заплата в региона е нараснала едва с процент и половина спрямо края на м.г. и достига 668 лева. Отново София е в челото на класацията, като средно столичани получават по 1 265 лева. На следващи места са Стара Загора и Варна, където средното месечно възнаграждение достига съответно 903 и 899 лева.
По предварителни данни на Националния статистически институт, наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на март 2016 г. се увеличават с 1.8% спрямо края на декември 2015 г. и достигат 31 хил. Увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности"-с 46.7%, „Други дейности"-с 23.1% и „Преработваща промишленост"-5.8%. Най-голямо намаление на наетите лица е регистрирано в „Строителство"-с 13.1%, „Професионални дейности и научни изследвания"-с 11% и „Операции с недвижими имоти"-със 7.6%.
Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на 2016 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти"-976 лв., „Добивна промишленост"-956 лв. и „Финансови и застрахователни дейности"-900 лева. Най-ниско платени са били наетите лица в секторите „Транспорт, складиране и пощи"-432 лв., „Административни и спомагателни дейности"-451 лв. и „Други дейности"-487 лева.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I