Кметът Николай Мелемов поздрави Клуба на дейците на културата по повод 50 –годишния им юбилей. „За този половин век КДК зае централно място в културния живот на Смолян. Това, което вие правите ще бъде оценено поколения след нас. В навечерието на най-светлия празник, 24-май,    ви пожелавам да сте  живи и здрави,  творческо вдъхновение и всичко заедно да работим за Смолян, за неговата култура и  развитие", каза  в приветствието си Мелемов към културната общественост.  Градоначалникът връчи на председателя на КДК Светозар Казанджиев Грамота от председателя на Общинския съвет-Смолян  по повод юбилея и обяви решение на местния парламент, с което културната институция се награждава с парична награда от 1000 лв.
Юбилейното тържество започна с химна на българската просвета  „Върви , народе възродени" . Казанджиев посочи, че за 3 години КДК е предоставил  своята трибуна на 25 художници, 37 писатели, 18 музиканти и 11 фотографи. Общо 91 творци, които пишат културната история на Смолян, затова днес  клубът е неоспорим фактор в духовния живот на града. Той проследи богата половинвековна история на институцията и творците, благодарение на които я  има и които са оставили за поколенията таланта и творчеството си.
С клуба са свързани достойни имена между които и: поетите Усин Керим и Ганчо Керечев, Петър Динчев и Никола Гигов, художниците Петър Стайков и Вълко Гайдаров, проф. Димитър Серезлиев и Ружко Челебиев… Специално място заемат в биографията му: Николай Хайтов, Антон Дончев, Станислав Сивриев, Матей Шопкин, Константин Канев и много други.
Казанджиев благодари и на всички кметове през годините и най-вече на Мелемов, който подкрепя дейността на КДК и под чийто патронаж се провеждат проявите. Днес на тържеството всички присъстващи получиха вестник „Огнище".  
По повод  юбилея бяха организирани  изложбите на художници и фотографи,  срещи с  писатели, музиканти и общественици.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I