Служител на „Горубсо-Златоград" поиска 56 000 лева обезщетение за претърпени имуществени и неимуществени вреди след инцидент, вследствие на който се наложило ампутация на палеца на дясната му ръка. Заради злополуката мъжът не можел да си намери работа, изпитвал финансови затруднения при издръжката на детето и дори бил склонен към самоубийство, стана ясно по време на делото за размера на обезщетението, разказаха за 24smolian.com юристи запознати с казуса.
Злополуката станала на 13 юли 2012 година. В.К. бил подземен машинист на рудничен локомотив. При завъртане на 180 градуса на вагон, посредством ел.тефер, подвижният кош притиснал ръката на работника, който се бил захванал за рамата. Наложила се ампутация на пръста, а В.К. прекарал шест месеца в болнични. През това време той получавал 90 на сто от трудовото си възнаграждение. След възстановяването му на работа, родопчанинът бил трудоустроен и заел друга длъжност, но със 100 лева по-ниско възнаграждение. На тази позиция служителят работил в рамките на година и седем месеца до напускането си. Мъжът изплащал месечна издръжка на болното си дете, а с ампутирания палец това ставала все по-непосилна задача, посочва в иска си бившият служител. Той настоя да му бъде изплатено обезщетение за причинените болки и страдания, както и поради депресията от невъзможността да издържа себе си и болното си дете, в размер на 56 000 лева. Пострадалият родопчанин поиска и по 200 лева ежемесечно обезщетение вместо пенсията, която би получавал ако имал навършен трудов стаж за пенсиониране първа категория, без какъвто и да било друг стаж ведно с лихвата за забава.
Районните магистрати в Златоград отсъдиха обезщетение в размер на 5616 лева, отхвърляйки иска до претендираните 56 000 лева като несъстоятелен. Дружеството ще трябва да заплати на пострадалия служител и 1307 лева, представляващи обезщетение в периода на болничните и трудоустрояването. Искът в частта му за ежемесечно обезщетение в размер на 200 лева вместо пенсията, която работникът би бил получил при навършване на пенсионна възраст, също бе отхвърлен от магистратите.
След обжалване обаче, окръжните магистрати в Смолян отсъдиха пострадалият работник да получи обезщетение в размер на 10 616 лева ведно със законовата лихва.
„Това увреждане лишава ищецът от възможност да полага труд първа категория и да се пенсионира при условията на тази категория. Касае се за увреждане, което е необратимо и не е възможно извършване на протезиране. От показанията на свидетели се установява, че в резултат на увреждането от трудовата злополука ищецът изпада в депресивни състояние, тъй като не може да намери подходяща работа. Той е споделял, че иска да сложи край на живота си, тъй като изнемогва финансово. Действително, касае се за човек в млада и работоспособна възраст, който в резултат на трудовата злополука в значителна степен е лишен от възможност за нормална трудова дейност и нормален начин на живот", бяха част от мотивите на съда при вземане на решението.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I