„Където и да се говори нашият гласов фланг–турският език–това място за нас е нашата Родина", заяви заместник-председателя по външно политическите въпроси на Партията на националистическото действие Едип Семих Ялчък при учредяването на политическа партия ДОСТ на 10–и април в НДК.  По темата се изписа много, но и много бе премълчано. Наистина български политици са правили подобни изказвания по отношение на българските задгранични общности. Но да си зададем въпроса знаят ли българите мохамедани турски език? Отговорът на този въпрос е категоричен–не! Въпреки това,  някои политици от южната ни съседка имат огромното желание това да се промени. От цялостното поведение и множеството публични изказвания на г-жа Магдалена Заимова, все повече се избистря истинската същност на подетите „безобидни" инициативи. А именно неистовия стремеж българите мохамедани да научат турски език и заедно с религиозния фактор, по аналог на събратята ни в северна Гърция, да се причислят към турската общност".
Това посочват в отворено писмо до медиите от Сдружение „Родопски хайдути" по повод изявите на председателя на „Сдружението за приятелство и културен обмен в Родопите" Медиха Заимова.
„По пътя на логиката въпросната госпожа бе сред учредителите на ДОСТ. Интересен е фактът, че не става дума за изучаване на турски език, в което няма нищо лошо и нередно, а за говорене. За тази цел от години г-жа Заимова организира курсове, безплатни за участниците, но щедро финансирани от турски организации. Много от хората в Смолян се питат откъде и защо се финансира лъскавият офис, с който разполага представляваната от нея организация и тя в частност? Доскоро във въпросното помещение се провеждаха курсове за възрастни, но успех нямаше. От друга страна, тези участници получиха безплатна екскурзия в Турция. Както наскоро стана ясно, г-жа Заимова вече се е насочила върху нищо неподозиращите деца на Родопите. Този път по програма „Мевляна". Явно мисията й е насочена вече конкретно към Смолян, следвайки логиката на зам.-председателя на партията на турските националисти Едип Ялчък.
Като отговорни и будни граждани ние искаме да разберем истината за проекта „Мевляна". И дали на поредната безплатна екскурзия в Турция, на децата няма да бъде „пояснявано", че техният майчин език е друг, различен от българския?
Бих желал г-жа Заимова да попита съселяните си от село Мугла, кога в тяхното село се е говорило на турски език?  И отговорът ще бъде ясен–никога!", посочват още в писмото си от Сдружението.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Няма лошо децата да знаят турски. Моите 2-и братовчеди в Турция (корена им е от Виево) не знаят бъргарски почти всички и когато дойдат все някой ни превежда.На времето подобни на "Родопските хайдути" лъжепатриоти изгониха половината ни роднини в Турция,сега им е чудно защо искаме да знаем езика им за да се разбираме.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма лошо да се изучава чужд взик. Но да не се правим, че не знаем, че се опитват от години да турцизират българите мохамедани.

      Изтриване
  2. Така е, където са парите на там духа вятъра. Туркистан има пари и политика. Абсурдистан няма пари, няма политика, има гладни политици които мислят ден за ден за себе си. Синода мисли само за баба Ванга и Дънов, а не вижда че старите храмове се рушат и там има само стари хора, пари нема, има за луксозни коли и играчки. В училищата дрогата и фолка се ширят и всички се правят че не виждат, особено онези на които им се плаща заплата да си отварят очите. Магдалена сега е Медиха утре може да е Магдалин, бедни хора мислят само за хляб наш насушний, за другото се иска душа, а бездушието е поголовно.

    ОтговорИзтриване
  3. СПРЕТЕ ДА ГИ НАРИЧАТЕ МОХАМЕДАНИ ТАКИВА НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА ИМА САМО МЮСЮЛМАНИ МЮСЮЛМАНИ,БЪЛГАРСКИ МЮСЮЛМАНИ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. НИЕ СМЕ ПОМАЦИ,А НЕ БЪЛГАРОМУХАМЕДАНИ ИЛИ БЪЛГАРИ МЮСЮЛМАНИ.

      Изтриване
  4. "Моите 2-и братовчеди в Турция (корена им е от Виево) не знаят бъргарски почти всички и когато дойдат все някой ни превежда"

    За 500 години родопчани не са научили турския,
    сега Медиха ще го направи само за 6 месеца!
    Впечатляващо...
    Интересно дали родителите и дедите ѝ са си общували на този език?
    И дали партньорската Организация за трансгранични проучвания и изследвания – гр.Одрин ще осигури курс по български за турските деца, които със сигурност ще искат да общуват с европейските си връстници от България.

    ОтговорИзтриване
  5. "За 500 години родопчани не са научили турския"-ти ще кажеш!!!! Моя прадядо знаеше перфектен турски."И дали партньорската Организация за трансгранични проучвания и изследвания – гр.Одрин ще осигури курс по български за турските деца"- ами то има ама ти се неук и не знаеш. Провежда се от помашка организация.

    ОтговорИзтриване
  6. Уважаеми съграждани,
    Не бъдете толкова гневни и настъпателни към всеки ,който иска да направи нещо добро за обшеството.Заради такива, като Вас качествените хора напуснаха този прекрасен град,защото само знаете да атакувате хората с обиди и сплитни било към кмета,било към въпросната дама,към всеки ,който се опита да промени живота към по-добро.Защо не написахте една похвална статия за проекта"Родопска вечер в Турция",когато тя представи народните традиций в Родопите-всички бяхме горди ,че сме родпочани.Вместо да изразходвате енергията си към заплитане на интриги ,направете и Вие нещо добро за жителите на този град,като безплатен курс по английски, немски -езика е богатство,нека се образоват децата ни.И не насаждайте образа между двете религии съвместно си живеем в мир и разбирателство.Има неписани природни закони ,с който всеки човек трябва да се съобразява ,а именно..Господ забавя,но не забравя..!

    ОтговорИзтриване
  7. Бях на екскурзия с Магдалена /май 2015г/ за представяне на БЪЛГАРИЯ в Истанбул. Участваха над 20 държави. Никога няма да забравя аплодисментите на залата след представяне на песента "БЯЛА РОЗА" АКО ТОВА ДА НАКАРАШ 500 ЧОВЕКА ОТ РАЗЛИЧНИ ДЪРЖАВИ ДА СТАНАТ НА КРАКА И ДА РЪКОПЛЯСКАТ Е ГРЯХ,БИХ КАЗАЛА ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА ГРЕШИШ!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Простотията бугарска нема кратане!!!! Английски може ли учим ????

    ОтговорИзтриване
  9. По-горе стана въпрос за езика на дедите ни,но нека му кажем на господина че са го надъхали с погрешна представа,българския език е наложен на помаците насилствено след 1912 г.-след балканската война.До тогава никой от помаците не е знаел писмен български език а почти всички са говорели писали и чели на арабски,персийски и турски език,техните книги все още са налични,който не вярва може да посети библиотеката в Чепинци.А това че сега помаците говорят български е плод на сто и тридесет годишната асимилационна политика на българската държава,турския език се губи сред помаците след 1947 г.когато комунистите забраняват турските"муслиманските"училища!Моя дядо е пълен с турска литература а на български дори не знаеше да чете!

    ОтговорИзтриване
  10. Ние от сдружение “ПОМАК“ казваме,че ще учим и правим каквото желаем,без да пречим на останалите ! Това не може да касае никого,най-вече - Айдуците !!!

    ОтговорИзтриване
  11. По-важно (страшно) е - защо е била Магдалена ????? Отговор да давам ли ???

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I