В унгарска община ще зреят смолянски домати. Кметът на побратимената със Смолян Кишпещ-Петър Гайда, проведе първия си приемен час на открито като лично раздаде на местните детски градини, училища, както и на жителите на града разсади от прочути български сортове домати.
Семената му бяха избрани лично от зам.-кмета на Смолян инж. Мариана Цекова и подарени на унгарската делегация по време на тяхното посещение в Смолян през миналата есен. Разсадите, на брой 1500, са отгледани в парниците на общинското градинарско предприятие, поддържащо обществените паркове на квартала.
„Най-вкусните зеленчуци и плодове са винаги тези, които сам си произвеждаш", обясни инициативата на местното българско малцинство председателят на Българското самоуправление на Кишпещ Йордан Тютюнков. „Едно време учихме унгарците как да произвеждат домати в индустриални количества. Сега бихме желали да стимулираме местното население само да си произвежда домати, да не трябва да купува безвкусни зеленчуци в търговските вериги. На няколко квадратни метра площ могат да се произведат целогодишните нужди на едно семейство. Същевременно искаме да напомним за старите традиции на квартала. Преди стотина години Кишпещ снабдяваше със зеленчуци населението на унгарската столица. Пазарът на Кишпещ се счита като един от най–добрите в Будапеща", коментира Тютюнков.
Кишпещ се намира в южната част на Будапеща, а населението е 59 000 жители. Кварталът е бързо развиващ се център, където се намират големи търговски центрове, офиси и спокойни вилни преградия. В Кишпещ има активен културен и спортен живот. В квартала има културни дружества, артистични групи и спортни клубове.
Самоуправлението издържа 12 детски градини, 11 основни училища и една гимназия. Не само в обучението, но и в социалните грижи има важни задачи. Шест социални центъра се грижат редовно за възрастните и нуждаещите се.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I