Родители от Пловдив се вдигнаха в защита на училищата на децата си. Те са против предстоящото гласуване на общинските съветници за сливане на две основни училища в града - „Георги Бенковски" и „Душо Хаджидеков".
Плановете за сливане на двете училища са на Общината, а мотивът е финансов. Предложението, което засяга над 1000 деца, е на кмета Иван Тотев и трябва да се обсъди на заседание на разпоредителния орган.
За сливането родителите са разбрали в края на изминалата седмица и твърдят, че ръководствата на училищата също не са знаели. От няколко дни на пунктове в района се събира подписка срещу предстоящото обединение.
За последните десет години в основното училище "Георги Бенковски" драстично е намалял броят на учениците заради слаб мениджмънт, твърди председателят на общинската образователна комисия Вихра Еремян. "Едно от най-добрите основни училища в града бе докарано до отчайващо положение, решението на община Пловдив не е било лесно", подчертава общинарката.
„Пътят към отчаянието е предложението на общината за закриването", категорични обаче са протестиращите родители.
„Промяната ще доведе до изключителен стрес у самите деца. Реално се подменят очакванията на родителите на бъдещите първокласници в училище "Душо Хаджипетков". Всички те са поставени в тревожна ситуация да се справят с водене и взимане на деца от непланирано, отдалечено място", коментира Даниела Балникова, която е майка на 4 деца. Две от тях учат в "Душо Хаджидеков".
След вчерашните протести пред двете школа, днес недоволните родители се преместиха в центъра на града, пред Общината. Вече открито се коментира, че зад идеята за сливане прозира опит за далавера с усвояване на средства.
Родителите настояват децата им да не се приемат като източник за финансови средства за даденото училище, каквото е сега положението, както и да не се правят промени без да е имало обществено обсъждане. Основна причина за техния гняв е местоположението - при сливането на училищата, малки ученици ще трябва да ходят през няколко квартала, за да влязат в класните стаи. В ОУ „Георги Бенковски" учат 126 деца и с всяка година броят им намалява. Има и маломерни паралелки. Училището е в изключително тежко финансово състояние, заради малкия брой ученици и дори не могат да се направят рутинни ремонти по сграда. Същевременно, в ОУ "Душо Хаджидеков" се обучават близо 800 деца, а това налага да се наемат допълнителни помещения под наем, заради недостиг на базата.
„Родители на 2 деца  ще бъдат изправени пред затруднението да водят всяко от децата си в различна сграда и съответно да се грижат за взимането им от там. При пешеходно придвижване към новата сграда децата трябва да преодоляват сложни пътни ситуации, които ги изправят пред сериозен риск", посочва Балникова.
Много от родителите обмислят вариант да пренасочат децата си към друго училище, което да бъде реално квартално за тях, за да не се налагат сложни преходи до новата сграда.
„Защо при взимане на подобно решение всичко се случва неясно и на тъмно-директорът е осведомен от миналата седмица за промяната, съответно училищният колектив, а родителите и децата са поставени в условия на стрес и тревожност в навечерието на празника на Българската писменост и култура?", питат родителите.
Те очакват подкрепа за решението на казуса в лицето на министъра на образованието , Меглена Кунева.
Държавата ще плати 24 860 000 лева за закриване и сливане на училища през 2016 г. 6000 души ще бъдат пенсионирани или съкратени през лятото. 4000 от тях са учители и директори, останалите - непедагогически персонал, като цифрите са прогнозни.
Това е записано в проекта за национална програма "Оптимизация на училищната мрежа", изготвен от Министерството на образованието и внесен за обсъждане. Предстои гласуването му от Министерския съвет.
По програмата са предвидени три модула: за оптимизиране на мрежата от общински и специални училища; за оптимизиране мрежата от професионални гимназии и за обезщетения на учителите и персонала, които ще бъдат пенсионирани или съкратени.
Досега не е отпускана толкова голяма сума за оптимизация на училищната мрежа. През 2015 г. тя беше 19 860 000 лева, през 2014 г. - 13 560 000, през 2013 г. - 14 360 000, а през 2009 г. - само 55 000 лева.
От МОН обясняват необходимостта от свиване на мрежата от образователни структури с негативните демографски процеси, с нуждата от по-ефективно управление на публичните финанси, както и с големия дял на учители и персонал в предпенсионна възраст, които скоро ще трябва да бъдат пенсионирани.
За първия модул - "Оптимизиране на училищната мрежа" - ще бъдат отпуснати 1 925 000 от общата сума за програмата.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I