Днес отново час чакане за влизане в Гърция


30 минути се пътува от Кърджали до ГКПП „Маказа", ако натискаш педала на газта малко повече от позволеното.
Ако си изряден за волана и не се дразниш от изпреварващите те коли, стигаш за 40 минути. Една скоба - най-наглите водачи на пътя за „Маказа" са румънците. Карат като джигити на българска територия, но минат ли в Гръцко, рязко намалят скоростта и никога не изпреварват на двойна непресечена линия. Глобите на юг са стряскащи, могат да съборят месечен семеен бюджет. Какво като румънците са по-добре от нас, пак си оставаме бедните „Станчо и Петру в Европейския съюз".
Това последното е израз, чут на опашката на 500 метра от граничния пункт. Стотици чакаме, оформени са две колони. Минимум – час, но можем да се проточи и час и половина, преди да влезем в южната съседка.
Всеки реагира различно. Повечето са нервни и винят държавата – защо няма повече гишета; нямало е практическа възможност това да стане, ами да бяха съборили двата ската; за това, че става дума за ГКПП с локално значение, а половин България и цяла Румъния пътуват през Кърджали и „Маказа" – това никой не ще и да го чуе.
Но това с мрънкането не е новина, държавата винаги е виновна. Това е българската логика. В случая с многото чакане са виновни най-вече родителите на малки деца, които не са извадили копие на декларациите, в които е видно, че единият от тях дава право на други да изведе сина или дъщерята извън пределите на страната. За копирането на място, една кола с дете бави повече от 3 минути опашката. Затова, когато трябва да изберете колоната на километър от пункта, опитайте се да улучите тази, на която има по-малко деца. Иначе проверката на документите на двама възрастни отнема не повече от 30 секунди.
Другият ни съвет е към социолозите. Идете и си водете бележки само една събота или неделя на ГКПП-то след Кирково. Чакането, изпушените цигари, нервите, правят българите много прями. Няма друг терен за открит диалог между изследователи и анкетьори.
„Виждате ли българинът как наказва властта в България. Щом разграбиха Черноморието и го застроиха и превърнаха в бетонни квартали, без да има санкционирани, избирателите пък ще довършат български туризъм", казва пловдивчанин, докато чака да получи огънче, за да запали цигара от мини мъжка група.
„Мълчим и си траем, но яко наказваме, като му дойде времето. Нали помните царя. Симеон дойде като арслан, а си тръгна наср.н", със сериозен той му приглася възрастен мъж от кърджалийска кола.
Най-щастливи в подстъпите към двете гишета за паспортен контрол са децата, на които им е позволено да излязат от автомобилите. Запознават се с връстници, измислят си бързи игри, задават въпроси за растения, които виждат за първи път.
Тийнейджъри си правят селфита.
Някои снимат и качват моментните кадри във Фейсбук. Всичко – опашката, природата, себе си. Имаш чувството, че ако не е Фейсбук, тези с по-слабите нерви ще започнат да вият или да се сбият. Мъдрите благодарят на мобилните оператори, че в този „джендем" има обхват. „Джендем" (от турски – ад) го изрича жена, която се кахъри къде да заведе дъщеря си по малка нужда. Химическата тоалетна е на цели 200 метра далече. Нямало бензиностанции, заведения и прочие сграден фонд, присъщ на натоварен пътен участък. Споко, догодина ще има. Терените тук вече са изкупени, става ясно от коментиращи от две кърджалийски коли. Даже се посочват имена на собственик на бъдещо казино, бъдеща бензиностанция и т. н.
Малко по-напред, от където вече се вижда новият навес на пункта, темата е Митьо Очите. Коментаторите – зевзеци. Попадението на деня:
-       Норвежците и британците, които били в ресторанта по време на стрелбата, щели да си доплатят 20 на сто от почивката.
-       Защо?
-       Туроператорът им изпратил съобщение „Вие платихме за евтин алкохолен туризъм, но получихме и ганстерска война на живо!
Така е на ГКПП „Маказа".
Чакането на вход Гърция е около час и днес. Довечера ще бъде обратното – опашката ща бъде на гръцка територия. Българинът се връща днес, за да тръгне отново към по-добрите места за почивка другата седмица.
На 18 юни – събота, ще бъде ад. Румънците потеглят. Рекордът се очертава на 25 юни. Тогава вече и учебната година в северната съседка ще е приключила и ще се пътува по първия натоварен график на туроператори за почивка в Гърция – от 27 юни до 3 юли.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I