До 24 месеца граничният пункт при Рудозем да започне да функционира. Официалното отваряне на ГКПП на прохода „Елидже" е предвидено да се извърши в средата на 2018 година. Тази цел постави областният управител Недялко Славов.
Както вече писахме, във вторник той подписа договора за изработване на технически инвестиционен проект за изграждане на обекта ГКПП „Рудозем-Ксанти".
„За обекта е осигурено европейско финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество „Гърция-България 2014-2020 година". Европейско финансиране е предвидено и за участъка от гръцка страна и за участъка от българска страна. Процедурата за възлагането на строителството на участъка „Средногорци-Рудозем" вече тече, поръчката е обявена на 14-ти април и до 20-ти юни кандидатите могат да подават своите оферти в Агенция „Пътна инфраструктура". Вече навлизаме във видимата част на усилията и се надявам по този начин да дадем повече надежда на хилядите родопчани, които от дълго време очакват отварянето на граничния пункт", посочи Славов. Той уточни, че на региона не е нужен втори пункт, като този при Златоград, затова целта е при Рудозем пунктът да позволява преминаването на всички видове транспорт, в това число товарни автомобили и големи автобуси. Относно предстоящите процедури, областният управител изясни, че се предвижда избор на строител през октомври-ноември тази година, за да могат да преминат всички административни законови процедури през зимния неактивен за строителство период и през март 2017 година да се пристъпи към същинска строителна дейност по изграждане на ГКПП „Рудозем-Ксанти".
„Да се стигне до тук се премина през доста тежък труд, в който бяха ангажирани много хора. Вече на границата не се гледа като на бариера, но като на място, което свързва народи и осъществява един обмен не само икономически, но и културен. Това ще се отрази дори на бита на хората тука. Точно с този пункт на прохода „Елидже" се възстановява един стар маршрут, който е спрял да се използва от 40-те години на миналия век. И тогава и сега се надяваме, че той ще бъде свързан не само с икономиката и културния обмен, но и ще активизира развитието на туризма, като може да стане една интересна комбинация между морски туризъм в Гърция и планински и СПА-туризъм у нас. Важното е, че се прокарва този път, а щом го има пътят ще има и пътници за него", посочи Емилия Агайна от избрания проектант-Архитектурно студио „Панарх".
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. хората правят 60 км тунел под Алпите,нашите 30г рисунки си рисуват. Не вярвам на тази лъжа вече.

    ОтговорИзтриване
  2. хахаха всеки ден по две статии...и така 30 години прах в очите на хората

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I