Делегация от Европейския парламент бе на посещение в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров" в Смолян. Мисията е организирана по инициатива на евродепутата Илияна Йотова. Заедно с нея в България пристигнаха Констанца Крел, евродепутат от Германия, Лиляна Родригеш, евродепутат от Португалия и Тонино Пицула, евродепутат от Хърватия, както и техни сътрудници.
Делегацията посети град Смолян и се запозна с европейски проекти и примери за използване на евросредства, както и с възможностите за използване на средствата във високопланинските региони.
В МБАЛ „Д-р Братан Шукеров" гостите получиха информация за приключилия проект „Реконструкция, обновяване и оборудване в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров" АД – Смолян", на стойност 5 766 764, 33 лв., от които безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие бе 4 884 916, 65 лв.
„В болницата е монтирано модерно високотехнологично медицинско оборудване за диагностика и лечение на онкологични заболявания. Доставени са компютърен томограф, ядрено-магнитен резонанс, гастроскоп. Извършени са строително-монтажни работи и обновяване на отоплителната система. По този начин пациентите се лекуват с високотехнологично оборудване и понеже регионът ни е планински и труднодостъпен, ще се осигури равен достъп до медицинска помощ", каза изпълнителният директор на здравното заведение д-р Марин Даракчиев. Кметът на Смолян Николай Мелемов обясни, че по Оперативна програма "Зелена и достъпна градска среда" общината е обновила пространство около болницата –направени са нови паркинги, улици, градинки.
Гостите от Европейския парламент посетиха помещението за "Магнитна резонансна томография".
„Вижда се, че европейските средства в България се използват по предназначение. Знаете, че в това отношение имаме малко лоша слава, но мисля, че това бе един добър пример. Техниката в болницата е на достатъчно високо ниво и също закупена с европейски средства", каза евродепутатът Илияна Йотова.
24smolian.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I