Намалиха наказанието на бизнесмена-„банкер" от Смолян

Присъдата на обвинен в лихварство бизнесмен от Смолян бе намалена след като делото срещу него бе върнато за ново разглеждане от Апелативния съд в Пловдив. 55-годишният З.Б. получи 3-годишно условно наказание с 5 години изпитателен срок затова, че извършвал системно банкови сделки по смисъла на Закона за банките и кредитните институции.
Припомняме, че първоначално мъжът получи 5-годишна условна присъда от окръжните магистрати в Смолян. Според обвинителния акт, З.Б. „смъквал кожи" на длъжници в продължение на 11 години. 55-годишният собственик на фирма предоставил кредити в размер на 53 000 лв. и 6 000 щатски долара с уговорена месечна лихва между 1 и 33%. Дейността си той развивал в периода от началото на 1999 г. до месец март 2010 г. Сред клиентите му били хора от Чепеларе, Смолян, Пловдив и Кърджали.
На един от потърпевшите, мъжът дал кредит в размер от 6 000 долара. Борчлията пък бил задължен да му върне 10 000 в „зелено". Лихвата била 50 долара на ден.
След повторно разглеждане на делото, окръжните магистрати в Смолян глобиха нелегалния банкер с 6000 лева и конфискуваха жилище и лек автомобил „Мерцедес", собственост на лихваря. За незаконната си дейност той ще трябва да плати в полза на държавата сумата от 35 781 лева и 75 стотинки, представляваща равностойността на придобитите чрез престъплението неправомерни доходи.
 „След прочитане на показанията на свидетелите, неясно кои и на какво основание, съдът въобще не е дал възможност на разпитвания да заяви кои показания поддържа, в коя част и на какво се дължи противоречието в изложените факти. Посочените нарушения логично са рефлектирали върху съдебния акт в неговата единност от присъда и мотиви, като се констатира съществено нарушаване на процесуалния закон при изготвяне на мотивите към присъдата, които не отговарят на предписанията. Извършената в нарушение на процесуалните изисквания дейност е довела и до нарушение на материалния закон, чрез отлагане изтърпяването на наложеното наказание лишаване от свобода за срок от пет години, в грубо противоречие с изискванията на чл.66 ал.1 от НК, който допуска такова отлагане единствено за наказание лишаване от свобода в размер до три години", бяха мотивите на апелативните магистрати при връщане на делото отново на ниво Окръжен съд в Смолян. Казусът бе разгледан от друг състав на съда.
24smolian.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I