Празник на уникалното "въртяно" кафе събра стотици гости в най-южния град на България - Златоград.
Домакините демонстрираха приготвянето на ароматната напитка и я поднасяха с музикален съпровод. От музейните сбирки на Етнографския музей в Златоград се извадиха ръчни кафемелачки на над 200 г., както и каменни кутели. Експонатите се използват за възстановки, представящи целия процес на обработка, мелене и приготвяне на горчивата напитка. Кафето се е превърнало през вековете в ритуал на общуване, част от гостоприемството в Родопите, и празникът ще върне атмосферата на сладките приказки с филджани, поясниха организаторите.
Златоградското кафе се отличава с това, че се мели на място, вари се заровено в пясък и се поднася с характерно завъртане.
В празничната програма са включени демонстрации и дегустация на различни видове кафе – турско, "въртяно" златоградско, шварц, еспресо и др. Не са забравени и най-новите тенденции при продуктите на кафемашините, така че майсторите на съвременното кафе ще се състезават в конкурс "Лате арт" (рисуване върху кафе). "Въртяното" кафе върху пясък стана запазена марка на Етнографския комплекс през последните години. Кафенето с джезве върху пясък е една от най-посещаваните туристически забележителности в Стария град. "Въртяното" кафе се сервира след завъртане на подноса във вертикален кръг, при който не пада и капка от напитката.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I