Две кандидатури от област Смолян са одобрени  за новите 10 попълнения и елементи от нематериалното културно наследство на България. Те са в категория „Традиционно пеене и свирене" с индивидуален носител „Костадин Илчев- самобитен продължител на родопската гайдарска традиция" и в същата категория -„Родопската гайда – магията на планината", като групов носител е „Гайдарски състав"от Девин.
Те бяха сред отличените на церемония в Галерия „Средец" на Министерството на културата, която беше финалът на Националната кампания „Живи човешки съкровища – България" – етап 2016.
Национална експертна комисия, назначена със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов, е оценила всички подадени 41 кандидатури, от които са излъчени предложените нови 10 елемента.
Организациите, предложили кандидатурите и поемащи ангажимента, свързан с тяхното съхраняване и популяризиране, са удостоени от министър Рашидов с голямото отличие на Министерството на културата „Златен век" – печат на цар Симеон Велики.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I