„Роженският събор е марка. Ползите от него са за България, Родопите и туризма. Организацията не е лесна, но си заслужава, защото Рожен е празник на патриотизма и българщината. Това е водещото, което ни накара и тази година да го направим”, обяви пред медиите кметът на Смолян Николай Мелемов. Заедно със  Симеон Караколев - председател на Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето” и управител на Фондация „Наследство в бъдещето”, и Адриян Петров, зам.-областен управител, той представи подробности за тазгодишното издание на Роженския събор, което ще се проведе от 15 до 17 юли. Мелемов поде инициатива във всяка родопска къща да има гайда. Това е и мотото на Рожен -2016 г. Основната идея е младото поколение да бъде привлечено от родопската музика и гайдата, която е уникална за Родопите. „След събора през 2015 г. се наблюдава повишен интерес към обучение за гайдари. Идеята ни е да запазим инструмента. Ще подкрепим децата, които искат да станат гайдари, а родителите са социално–слаби или безработни и нямат възможност да закупят инструмент. Основното, заради което правим това събитие е българският фолклор”, каза Мелемов. Мелемов подари и първата гайда на 10-годишния Стефан Караджов, който ще свири на Роженския събор, но няма инструмент. Момчето е възпитаник на Костадин Илчев, ръководител на 101 Каба гайди към читалище „Христо Ботев” в Смолян.
„В оптимално партньорство с община Смолян се надявам и тази година да изнесем най-голямото събитие на България. Ползите са за региона, но всички виждаме, че българите се нуждаем  от събития като Роженския събор”, посочи Караколев.
Роженските поляни тази година ще бъдат украсени с още по-голямо българско знаме. Националният флаг ще е с размери 26 х 300 м. и обща площ 7800 кв.м. Над 340  групи от всички краища на страната ще се изявят в тазгодишното издание на Национален фолклорния конкурс „Рожен“ и ще представят народната музика, обичаи, обредност, словесен фолклор и танци. В алеята на занаятите ще се включат над 80 самобитни майстори на кукерски маски, текстилни килими и килими от естествени кожи, керамика, чанове,  икони, ножове, кожени изделия, билкови продукти, бижута, народни носии и инструменти, изделия от дърво, вълна и агнешки кожи, пчелни продукти и др.
В мобилни експозиции ще бъдат подредени музейни изложби за скотовъдството по нашите земи и етнографски сбирки от района на общините Смолян, Чепеларе, Девин и Баните.  Истински уроци по родолюбие ще има в гостуващото пътуващо читалище „Бащино огнище“. Дошлите на събитието в народни носии ще могат да посетят и т.нар. Хайдушко сборище, където ще се предлагат традиционни български ястия, а символичен домакин ще е Сдружение „Родопски хайдути“.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I