Поляните на Рожен бяха огласени от над 200 гайдари, които дадоха началото на най-мащабното фолклорно събитие на годината, събрало хиляди в сърцето на Родопите и този юли. Гайдарите се събраха на основната сцена, зад която е българският трибагреник, разположен на близо 8 декара. Космическата Валя Балканска, гайдарят Петър Янев и малката Мария Бечева изпяха „Излез е Дельо хайдутин".  Събитието на годината бе открито от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. „Какво е красивата планина, чистото небе, чистата вода и земя, ако ни няма нас, хората? Ние сме тук, за да пазим корените и традициите на нашите праотци, ако не предадем на нашите деца и внуци живеца на българщината, патриотизма и родолюбието, което носим, вплетено в шевиците, багрите, звуците на нашето народно творчество", заяви от сцената Цачева. Домакинът на събитието кметът на Смолян Николай Мелемов, изтъкна, че са твърде малко нещата, които сплотяват в днешно време нацията ни, а Рожен е уникално място, където всички се чувстваме горди от това, че сме българи, където всички сме позитивно настроени. „Тук всички трябва да си отворим сърцата и душите, за да се насладим на богатия фолклор, на прекрасната природа. Всички заедно ще запазим традициите, дълбоките корени на нацията ни, за да ги предадем на поколенията. Да живее Рожен, да живее България", каза в словото си още кметът.
„Три дни планината ще се оглася от гайди и родопски ритми. Високо в Родопите фолклорът ще докосне нашите сърца и звездите. Тук, на Рожен, ние в сърцата си ще носим България", каза при откриването на Роженския събор основният организатор от фондация „Наследство в бъдещето" Симеон Караколев. По неговите думи изпълнители от цялата страна ще покажат традиции, обреди, обичаи съхранени с векове. „Всички ние ще сме горди с българския фолклор, защото това показва, че ние сме заедно и сме българи", каза още Караколев.
На откриването присъстваха евродепутатът Владимир Уручев, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, областният управител Недялко Славов, зам.-министрите на туризма и на транспорта, кметовете на Чепеларе, Баните и Девин.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I