17-годишният Христо М. от Смолян ще работи като сервитьор в Китен от 4 юли до 4 септември. „"Имам разрешението и на родителите, и на институциите. Мисля, че ще спечеля доста пари и със спестеното ще посрещна разходите по абитуриентския бал, който е догодина", казва Христо. Той ще работи в един от най-оборотните ресторанти на Китен и се надява да се върне през септември в планината с „3-4 бона от заплати и бакшиши".
Около 2 000 деца работят всяка година у нас, показва справка в Главна инспекция по труда (ГИТ). През 2015 година фирми са наели 2 605 непълнолетни служители, което е с 600 повече спрямо 2014-та. Работници между 16 и 18 г. се наемат основно като сервитьори, бармани и продавачи.
От години наемаме младежи за сервитьори и бармани, защото те са предсказуеми – идват за 2 – 3 месеца и нямат претенциите, които имат 20-годишните младежи, признава собственичката на бар във Варна Мариета Крумова, цитирана от „Монитор".
Експерти по подбор на персонал пък са категорични, че непълнолетните работници подбиват цената на труда по морските курорти.
"Повечето работодатели осигуряват квартира за персонала си. Мисълта, че ще спят безплатно на морето, е достатъчна за младежите. Ниската заплата за тях са джобни", твърди специалистът по подбор на персонала Светослава Петрова.
Някои от учениците обаче признават, че за месец работа на Черноморието печелят повече от родителите си. "Миналата година работих като сервитьорка в Несебър. Благодарение на бакшишите печелех по 1000 лв., повече, отколкото майка ми получава като учителка", разказва 17-годишната софиянка Михаела.
За да получат разрешение да наемат непълнолетни служителите, работодателите трябва да представят пред ГИТ писмено разрешение от родителите на детето и медицинско удостоверение. Някои от фирмите обаче изискват дори свидетелство за съдимост.
Исканият документ изпраща майката на 16-годишно момиче при адвокат, с който тя да се консултира, преди дъщеря й да започне работа.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I