Братята осъдиха държавното обвинение, искаха 300 бона

Братята адвокати от Девин Живко и Здравко Чепишеви ще получат по 30 000 лева обезщетение след като бяха оправдани по обвинение в иманярство. Те успяха да осъдят прокуратурата в Окръжния съд в Смолян за неимуществени вреди, причинени от незаконно повдигнато и поддържано обвинение за извършени престъпления. Двамата заведоха иск за 300 000 лева срещу държавното обвинение. Чепишеви твърдят, че в продължение на пет години прокуратурата е „осъществявала тормоз" върху тях.
Близнаците Чепишеви бяха задържани на 22 ноември 2011 г. край тракийска могила в близост до айтоското село Черноград, заедно с двама гръцки граждани, единият от които е разкопавал с багер могилата. Срещу гърците обаче нямаше повдигнати обвинения.
Братята твърдяха, че са били на мястото в качеството си на адвокати, за да подготвят документи за своя клиент, който е искал да вземе земя под аренда. Чакайки го в автомобил наблизо обаче, те са задържани от органите на реда.
Припомняме, че окръжните магистрати в Бургас признаха за невиновни двамата подсъдими от Девин по повдигнати им две обвинения – за търсене и за повреждане на археологически обекти в местността „Могилата" в айтоското село Черноград. Апелативният съд в Бургас пък прекрати образуваното по протест на Софийска градска прокуратура дело срещу постановената на Живко Чепишев и Здравко Чепишев оправдателна присъда.
Братята твърдяха, че в обвинителния акт се съдържат неверни обстоятелства, които изопачават доказателствата. Тогава те се заканиха да сигнализират главния прокурор Сотир Цацаров като настояваха дори за сваляне на имунитета на прокурора, внесъл обвинителния акт. Според Чепишеви са взети под внимание единствено показанията на заловения в багера грък Сотирис Симеонидис, който твърдял, че се познава с тях от 2011 година и бил нает от двамата, за да извърши изкопни дейности на терена. Според братята, много от доказателствата сочат именно обратното, като в хода на досъдебното производство те не са взети под внимание от страна на обвинението.
Окръжният съд в Смолян отхвърли исковете на Чепишеви за разликата от 30 000 до 150 000 лева.
Решението може да се обжалва пред Апелативния съд в Пловдив.
24smolian.com



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I