Вангелис Цобанопулос е кмет на община Нестос, с административен център град Хрисуполи. В състава на Нестос влиза и курортното градче Керамоти.
Преди да бъде избран за кмет, Вангелис Цобанопулос е бил служител в Данъчното в Кавала.


Интервю на Ния ДАМЯНОВА

Г-н кмет, ние се връщаме от Керамоти – уникално място като природа, но е и много интересно и в друг аспект. На плажа, който несъмнено е най-хубавият на Балканите, а и в таверните, имахме чувството, че се намираме в България. Много са българските туристи, които хвалят гръцкия курорт, а местните хора и собствениците на туристически обекти не пестят суперлативи за гостите от България и за инвеститорите от България.

-Аз ви благодаря, че сте били наши гости. Искам чрез вашата медия да благодаря на всички българи, които идват в Керамоти и другите населени места в нашата община. Има много какво да се види и прави в района. Аз като кмет поемам ангажимент пред вас, да продължаваме да правим всичко възможно да се чувствате тук като у дома си.
В момента капацитетът на Керамоти е 1 000 стаи.  80% от всички, които почиват там, са туристи от България - от Кърджалийска, Смолянска, Пловдивска и Софийска области. Останалите 20% са румънци, които тепърва откриват очарованието на тихото ни крайморско градче.

Местни хора коментират, че за 5 години има голяма промяна и тя се дължи на българските туристи и инвеститори. Можем ли да говорим за ръст на туристическите показатели – приходи, нощувки и т. н.?
-Несъмнено. Спрямо миналото лято леглата са с 300 повече. Очаквам в края на сезона за отчетем рекордни показатели за това лято. Надеждите ни са за поне 50-60 хиляди туристи в Керамоти през сезона.
Дойдоха вашите инвеститори и не можете да си представите колко много вдигнаха стандарта на живот в градчето. Накараха местните хотелиери да се огледат и да променят условията, които предлагат на туристите. Боядисаха си хотелите, обзаведоха наново стаите, поставиха телевизори, пуснаха интернет.
Не мога да не споделя задоволството си от факта, че двама бизнесмени от Кърджалийско са най-големите инвеститори в Керамоти. Първо са имали намерение да си намерят уютни местенца за семейни почивки през лятото. Като добри бизнесмени обаче забелязали нишата, която им „предложила" града, а именно развитие на туризма. Говоря ви за луксозния комплекс Sunset Luxury, който вече има няколко сгради.
Благодаря им сърдечно, че избраха да вложат парите си тук. Благодаря на всеки един инвеститор от България. Благодарение на българите, Керамоти има съвсем друг облик.

Видимо е, че малкото и скромно до скоро рибарско градче Керамоти вече е едно от най-предпочитаните места за пълноценен летен отдих на хиляди нашенци. До отварянето на ГКПП „Маказа" и Златоград то беше известно най-вече с факта, че оттам тръгва фериботът за остров Тасос. Сега има ръст на туристите, но гърците са с едно разбиране за нощен живот, българите - с друго. Има ли къде туристът да отиде след плажния ден и вечерята?
-Разбира се, Керамоти не е само 14-километрова пясъчна ивица, удостоявана 9 години поред със званието „Син флаг" за чистота, безопасност и добра организация. Не можем да разчитаме само на това, че градчето е изключително живописно и модерно и да не правим нищо, за да се
развиваме. Местните хора не се примиряват, че са в сянката на остров Тасос. Направени са много важни стъпки Керамоти да става все по-популярен курорт.
Питате ме за нощния живот. Ето, сега трябва да отговоря на собствениците на един от бийч баровете, който настоява да получи разрешение за по-високи децибели за дискотеката, която организира няколко пъти седмично. Иска шумът от шоуто, което прави, да продължава и в часовете след полунощ. Много известни диджеи, певци и музиканти гостуват в Керамоти през летния сезон. Интересът е голям, има къде да отидат и туристите, които искат по-спокойна почивка, и тези, които са с друго разбиране за нощен живот.
Предприемачите са много активни, имат идеи. Керамоти ще се променя от година на година в положителен смисъл. Наскоро от български фирма поискаха да изградят голям детски атракцион до къмпинга.
Самият аз обещавам пред вас, за сезон 2017 в Керамоти да изградим има голям детски парк. Почивката тук няма да бъда запомняща се само за възрастните, но и за техните деца.

Ние скоро открихме градчето Хрисуполи. Но за повечето туристи, Керамоти е само уникалният плаж. Къде другаде може да се отиде?
-За мнозина плажът, забавленията и комфортът са недостатъчни и търсят забележителности, навсякъде, където отиват. На пристанището в Керамоти се намира красивата бяла църква със сини орнаменти и керемидени покриви „Свети Николай". Близо до Хрисуполи пък се намира уникален женски манастир – „Агиос Сотири", който се посещава от хора от цяла Гърция заради чудесата, които стават там. Те предлагат лек за различни болежки. Монахините произвеждат и продават екологично чисти продукти – сирене, кашкавал, ликьор, мед и други. В началото на август тук идват много хора, за да се докоснат до чудотворната икона, която започва да трепери, когато има допир с хора с негативна енергия. Това е едно чудо, на който аз съм бил свидетел, но никой досега не е успял да го обясни.
На следващо място, районът е рай за рибарите. 25 села има в общината.
Има възможности за релаксиране сред природата, за комбиниране на морски и еко туризъм.
Търсачите на приключение могат да практикува рафтинг по течението на река Нестос.
На 30 август започва традиционният фестивал, като гости ще бъдат много известни гръцки изпълнители. Догодина в програмата ще бъде включен и български изпълнител. Аз и моят екип подготвяме специален празник, посветен на българските летовници. Замислили сме го като Вечер на България по случай закриване на летния сезон, като в забавно-увеселителната програма ще вземат участие български певци и ди джеи. Идеята е празникът да стане традиция занапред.

Г-н кмет, позволете да повдигнем и проблема с комарите. Може да е единствен, но проблем?
-Да, признавам, че комарите са голям проблем от години, но правим реални стъпки за разрешаването му. Трябва да знаете, че насекомите ги има най-вече заради големите площи оризища в района. На малка локва се появяват комари, какво да говорим за тези декари водни площи. Тези оризища ще бъдат преместени на терени, далеч от курортния район. Вече преговаряме със собствениците, сами разбирате, че няма как да им забраним да си вадят хляба, отглеждайки ориз.
Всяка седмица по график пръскаме срещу комарите в различни райони на общината. Само за извън планово пръскане по време на фестивали и други мероприятие, Общината похарчи до момента 25 000 евро. Ние наливаме средствата отгоре, а те създават проблеми отдолу – това се каза по време на разговорите за местеното на оризищата. Те ще бъдат преместени при всички случаи. Така ще решим генерално проблема с комарите.

Хрисуполи е побратимен с Мадан и Златоград. По-активни сте в партньорството със Златоград. Ползата за Вас ли е или за тях?
-Да, партнираме си много добре със Златоград. Ползата от побратимяването трябва да е винаги взаимна. Предложих на Миро (Мирослав Янчев-кмет на Златоград – б. р.) деца на социално слаби семейства да гостуват в Керамоти през летния сезон, а наши деца през зимата да посещават Родопите и по-конкретно Златоград. Казах му на колегата: Миро, вие нямате море, а ние – сняг. Нека зарадваме децата от двете общини.
Знаете ли и как се роди идеята за Фестивал на мидата и сарделата, който направихме в Керамоти? След Великден вие имахте още три дни почивка, по случай някакъв ваш празник, как се казваше?! А, да, Гергьовден. Тогава районът се напълни с гости от България и ние решихме спонтанно да организираме едно веселие. Решихме да е Фестивал на мидата и сарделата и така запретнахме ръкави да работим по идеята.
От наша, гръцка страна, правим все по-уверени стъпки във всяко едно партньорство. Аз съм отворен за всякакви инициативи, които ще са от полза както на местните, така и на хилядите гости в община Нестос.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I