Милиони преминаха след откриването, в момента митничарите скучаят

Николай Михайлов

На 15 януари т.г. се навършиха шест години, откакто бе открит четвъртият пункт с Гърция в района на Златоград. Безспорно е, че градът  е много по-различен, в сравнение с 2010 г, когато официално бариерите бяха вдигнати. Икономическият и политически ефект в региона е повече от забележим. Още с откриването на ГКПП местните  буквално живнаха.

3 млн. души през пункта за 6 години

Граничният пункт даде своя ефект върху развитието на икономиката в общината и региона, което се усети и в Пампорово. Отварянето на пункта се отрази и на Гърция, тъй като Беломорието в тази част на южната ни съседка беше западнало и нямаше развит туризъм. За тези години през ГКПП –Златоград са преминали над 3 млн. души, отчитат от „Гранична полиция"–Смолян.
След отварянето на „Маказа" обаче потокът спадна рязко. Само хората от района избират да минат по лъкатушещия път под връх Костадин към най-близките градове на съседите ни. Гърците също намаляха. Златоград сякаш отново си влезна в обичайния ритъм на живот още преди отварянето на пункта. Точно пък сега е времето да се избере този маршрут за Бяло море. „Пътуването е спокойно и без нерви", коментират златоградчани. Андрей си спомня как през 2012 г. по два часа са чакали в жегите, за да им бъдат обработени документите  на ГКПП край Златоград. Над 2 километра е била обикновено и опашката от чакащи коли, а служителите на пункта са работели на предела на възможностите си, изнемогвали са и компютрите. След атентата в Бургас пък са били спуснати указания за търсене на „опасни елементи" сред  хилядите тръгнали на плаж в Керамоти, Авдира и т.н.

Защо все пак пътят през Златоград до Гърция не е толкова предпочитан?

„Завой след завой. Стръмничък е, не е за хора, които не са свикнали да пътуват", споделя Ралица от Русе. Пред нея и съпруга й е стояла дилемата-дали да минат през Маказа или Златоград, за да стигнат до Керамоти.
„Пътувах миналия уикенд по този път, но завоите са ужасни, особено в първата част, около 20 км. Като се минат трите села, започва старият път, който е малко по-лек. Разстоянието не е голямо, но се кара бавно. На всеки му понася различно. Иначе изобщо не е натоварено. Дума да не става за сравнение с другите пътища, по които ходим до Гърция", изразява мнение в онлайн форум мъж, който се представя с името Венцислав, потвърждавайки мнението на един бивш родопски кмет за трасето след ГКПП-„Златоград". Той допълва, че Златоград е чудесен град и никой няма да съжалява ако го посети и оттам потегли за Гърция.
„Пътят действително е доста тесен и с много завои, но пък за сметка на това няма нито една дупка. Прекрасен, гладък асфалт. Не е натоварен-ходим  на риба в Гръцко и ни е много по-удобно да отидем и на Бяло море", споделя Минчо от Смолян, който е заклет рибар.  
„Аз предпочитам да пътувам през Златоград, защото до Керамоти е 2 часа, а до Ксанти час и половина. Проблемът не е в пътя, а в завоите, но като се кара внимателно не е страшно. Иначе на Маказа трябва да чакаме с часове, което е доста изнервящо в жегите", изразява мнението си Валентин от Мадан , който през почивните дни с приятели ходи на плаж в Керамоти.    
Продължава изненадващото ограничение, наложено от гръцките власти през ГКПП-Златоград да не преминават автомобили над определен тонаж. Заради него градът  се беше вдигнал и на бунт. Съседите негодуваха срещу преминаващите през пункта български микробуси със стоки, които се продават на по-ниски цени в сравнение с гръцките. Производители и търговци от Гърция се оплакваха, че стоките ни подбиват техния пазар и че много гръцки граждани идват да пазаруват у нас. Освен, че търсят бяла и черна техника, горива и автоуслуги тук, те вече идват специално и за строителни материали и дори за стоки от първа необходимост, заради двойно по-ниските цени.
Прогнозите са, че до 2017 г. може да бъде готов новият ГКПП край Рудозем. Така, че хората ще имат още по-голям избор от къде да пътуват. 
През този пункт до Ксанти ще се стига за час.
Дали ще се получи още по-голямо съперничество между пунктовете тепърва ще видим. 
24smolian.com 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I