Признателни жители на Полковник Серафимово и Смолян и тази година почетоха загиналите смели мъже за свободата на родината ни. На връх „Св. Неделя", в едноименния параклис на 10 юли отец Димитър Одаджиев отслужи панихида в тяхна памет. Светата обител се намира над село Полк.Серафимово. Беше извършен и водосвет за здраве и благоденствие. Беше почетена и паметта на Св.Неделя. „Това правим всяка година, а ловците от селото поддържаме и почистваме параклисите, грижим се за гробището, облагородяваме терена", съобщи будният серафимовец и радетел на православието Спиро Чавдаров. Като инициатор на събитието, той поздрави всички присъстващи и благодари на хората, които са помогнали, за да се осъществи празника.  
„Малцина знаят, че решаващите бойни действия по време на Балканската война в нашия край са започнали на връх „Св. Неделя" край с. Полк. Серафимово. Всички свързват връх Средногорец с така дългоочакваната свобода за Родопите, а истинската битка се е водила всъщност на този позабравен връх, носещ името на светицата. Затова серафимовци настояваме и вече сме предприели действия да се изгради екопътека точно по рубежа на бойните действия на легендарния 21-и Пехотен Средногорски полк", посочи още Чавдаров, който е един от главните инициатори на предложението . Екопътеката ще започва от местността „Ючура" и ще е дълга около 6 км. Ще минава през 4-те параклиса, които хората във времето са изградили в памет на героите. Малко под връх „Св. Неделя" има и гробище с кръст. По-възрастните местни жители в продължение на години са намирали кости, които са били на убитите войници. За незнайните герои те изградили това гробище.
С идеята да се изгради екопътека, където туристите да се разхождат и да си спомнят за славата на българските войни, да се поклонят в параклиса „Св. Неделя", е запознат и кмета на Смолян Николай Мелемов и представители на други институции. „Надяваме се това наше предложение, за което вече имаме идеен проект, скоро да стане факт, защото народ, който не помни и не тачи историята и героите си, е обречен на гибел", коментира още Чавдаров. Собственикът на „Дюлгер" е известен с това, че без да вдига много шум дарява средства и за църкви, и за джамии. Той възстановява параклиси и прави благословени трапези за здраве.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I