Николай Михайлов


Колкото по-зле живеят хората, толкова повече стават фирмите за бързи кредити. Поне в Смолян над 10 от тях имат офиси. Нямаш кола, вървиш пеша, погледът ти се спира върху безкрайните реклами за бързи кредити. Те са навсякъде-по спирки, ел. стълбове, до некролозите на починалите хора, налепени са агресивно и са оставени телефони. На тях не им трябват вестници за реклами, интернет сайтове или радиа. От рекламите им лъха още по-голяма примамка. „Пари навреме, без доказване на доход, без поръчител, сбъдни мечтите си" и т.н. И така в съзнанието ви се поражда една мисъл защо да не вземете да си  смените пералнята, да направите лек ремонт или пък детето ви ще кандидатства, или пък да отидете на почивка и да запушите някоя финансова дупка. Вече сте се вързали и звъните или пък посещавате офис, а може и по интернет да кандидатствате, там става още по-бързо. Кредитът се урежда веднага, не ви трябват безкрайни документи, например ако кандидатствате в банка. Без да се замисляте подписвате договора и не четете, че във вноската ви влиза сума за гарант (поръчителство), застраховка и ГПР от порядъка за 48-50 процента. Без да се замисляте, че ако вземете 1000 лв. за 16  месеца при месечна вноска 160 лв. ще върнете 2 897 лв. Ако забавите с два дни вноската рък, започват тормоз и заплахи по телефона. После те вкарват в централния кредитен регистър и се водиш, че не обслужваш кредита си, а това моментално те лишава от възможност да се пробваш за банков заем…
Целият път до пълно обвързване е познат на стотици родопчани. 

Тормоз заради нов ел.уред

Постоянен тормоз върху смолянчанка упражняват от фирма за бързи кредити, която има клон в областния град. Жената се забавила с две вноски, когато мускулести мъже отишли да й напомнят задължението на работното й място. „Моля ви хора, не теглете заеми от тях", споделя потърпевшата. „Това не е живот, тормоз по телефона, на работното място, заплахи, че ще уведомят работодателя ми, ще лепят стикери пред вратата на апартамента ми. Ужас и то за 500 лв.", разказва жената. „От банките поне чакат, дават ти възможност и по-малки вноски да внасяш, а тук е страшно", допълва родопчанката.
Жената теглила кредит, за да си купи нова готварска печка. Първата вноска е внесла без проблем, но след това близък човек от семейството се е разболял и се наложило да се събират пари за лечението му, затова пропуснала две плащания. Това обаче съвсем не помогнало като оправдание пред въпросната фирма. Кредитът й ще стане изискуем и ще плати 2000 лв. като я дадат на колекторска фирма или Арбитражен съд. „Може да умреш от този тормоз", разказва още потърпевшата, която безкрайно съжалява, че е теглила бърз кредит.

Уловките

Другата уловка, за която споделят хората е, обещанието, че първият заем е без лихва за определен  период от време – обикновено 17 дни. Когато кандидатстваш онлайн се оказва, че ако искаш да вземеш 300 лв. за 17 дни, трябва да върнеш след този период 364 лв. Това е така, защото трябва да си осигуриш поръчител, а ако не можеш самата фирма осигурява обезпечението и така лихвата за 17 дни е 64 лв., споделят хора, които също са били примамени от рекламите за бързи кредити. „Измамих се и аз", споделя 47-годишен смолянчанин. „Исках да тегля 600 лв., за да си  направя операция. И в интернет видях , че си избираш месеците , за които да го изплатиш. Аз реших за три и ми показа, че първата вноска ще е 200 лв., втората 197 лв., а третата 194 лв. Съгласих се и кандидатствах по интернет. Когато ми писаха по мейла, че съм одобрен с ужас установих, че към вноските са прибавили и банкова гаранция и те стават-първата 262 лв., втората-243 лв. и третата–234 лв. Ужас, но нямаше връщане назад. В договора пишеше, че ако вноската е в почивен ден се брои първия работен ден. Е, втората ми се падна в неделен ден и в понеделник получих мейл, който гласеше „Кредитът ви е в просрочие, ако до три дни не платите ще стане предсрочно изискуем. Данните за вас ще бъдат обявени в Централния кредитен регистър и сумата ще бъде прехвърлена на трети лица за събиране на задълженията. Моля, платете". Смолянчанинът е изплатил кредита си, но споделя, че дори и да се влачи по земята от безпаричие повече няма да посегне към бързите кредити.

Теглиш 750 лева, след 13 вноски дължиш… 700!?

Друг родопчанин решава да обедини задълженията си от бързи кредити в банка. „За да ти издадат удостоверение за актуален дълг плащаш такса от 10 до 30 лв. и чакаш да ти пратят удостоверението и към сумата прибавяш от 5 до 7 лв. за куриер. Установих, че при изтеглен кредит от 750 лв. и при изплатени 13 вноски без закъснение, аз дължа 700 лв. Това са нечовешки лихви, в банките не е така", обяснява мъжът.
„Хората трябва да внимават много с тегленето на бързите кредити", разказва историята си  32-годишна смолянчанка. Тя  се е възползвал от услугата на заем чрез интернет от небанкова финансова институция, наречен „Кредит до заплата". Жената  е кандидатствал онлайн за 300 лв., които е трябвало да върне в двуседмичен срок. Изпращат й договор, в който пише, че й се отпуска кредитна линия в размер на 1000 лв., от които тя ползва 300 лв. Изпращат й договор за гаранция, която е в размер също на 1000 лв. Жената попада на добра оферта за потребителски кредит от банка и когато отишла  да кандидатства с ужас разбрала, че в кредитното й досие фигурират два кредита от въпросната фирма за бързо кредитиране. Единият е размер на 300 лв., които е изтеглила, а другият е кредитната линия в размер на 1000  лв. „Направо бях потресена, тези пари не са ми отпуснати, а фигурират в кредитното ми досие. Наложи се да звъня на фирмата, оттам ми казаха, че като покрия задължението от 300  лв., трябва да подам молба да ми закрият кредитната линия и тогава ще я премахнат от досието ми", разказва жената. За две седмици се бръкнала със 100  лв. лихва, за да погаси тези 300 лв. „Това е ужасно, защото хората без да знаят в кредитните им досиета фигурират суми, които те реално не са използвали и ще им бъде трудно да изтеглят кредити от банки и да доказват, че тези пари не са им отпуснати", посочва родопчанката. 

Нов закон за кредитирането, никаква промяна

Изминаха близо две години  от влизането в сила на промените в Закона за потребителското кредитиране, а положението сякаш не се е променило. Офертите на финансовите институции крият по-високи лихви и нови такси. И още–отпадането на таксата при предсрочно погасяване на заем не важи за всички кредити, както беше обещано. Цената на кредитите се запази, но продуктът стана по-сложен. Фирмите за бързи кредити отново взимат  същите пари и повече даже, но по друг начин.
Бързото кредитиране стана още по-недостъпно за потребителя след промените в закона, предупреждават финансови анализатори. Някои фирми за бързи кредити изискват  поръчител  с минимален доход от 1500 лева. Ако той не може да осигури такъв, дружеството, срещу заплащане на такса, му осигурява, т.е. има много голяма част на скрития компонент на разходите, които потребителят трябва да заплати. Или казано простичко нищо не е променено, а дори е по-сложно. За да компенсират отпадналите такси, небанковите финансови институции  просто са ги заменили с нови. А някои стигат и по-далеч.

Домашното на омбудсмана

За проблема сигнализира в Смолян и омбудсманът Мая Манолова. „Съсипани съдби и животи, а държавата бездейства от много години. Фирмите за бързи кредити  не спазват масово  законовите регламенти, правилата се нарушават, хората се ограбват. Проблемът с тях ще ми е едно от домашните през месец август", категорична е Манолова.
„Ако ви е скучно и не ви звънят по мобилния телефон, изтеглете бърз кредит". Това е един от вицовете, който е и смешен, и тъжен. Вярно е, че никой не кара насила някого да тегли бърз кредит, но трябва да има някакъв контрол върху дейността на фирмите, защото те подвеждат хората. А и статистиката сочи, че такива кредити теглят хора с ниски доходи, тези които нямат лъскави коли и се разхождат по улицата, докато срещнат рекламата. „Гладна кокошка, просо сънува", както се казва в една наша поговорка,  но като се събудите става страшно. Кредитът е изтеглен и кошмарът започва.
24smolian.com
  
На снимките:
Разлепени брошури призовават към бързи кредити дори и сред ликовете на покойници на некролозите
Улични стълбове и заграждения също са превзети от реклами за „бързо щастие"
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I