Община Смолян бе домакин на регионална среща за подобряване взаимодействието на всички институции на местно ниво по превенция на престъпността и опазване на обществения ред. Форумът откри кметът Николай Мелемов, който бе домакин на събитието. „Всички,  които сме в тази зала имаме една обща цел - да осигурим спокойствие, ред и сигурност на нашите съграждани. Тази цел изисква съвместни действия и затова благодаря на госпожа Бъчварова за тази дискусия", посочи Мелемов. 
„Нашата цел е да активизираме работата по превенция на битовата престъпност. Пътувам често из страната да говоря с колегите, да чуя какво се прави,  да се запозная на място със ситуацията,  защото едно е да четеш каква е статистиката, друго е да разбереш какви са проблемите на място", сподели министър Бъчварова преди началото на работната среща в Смолян. Тя бе категорична, че МВР не се отказва от своята отговорност по противодействие на битовата престъпност, напротив - вижда себе си като основен двигател в обединяването на усилията на всички институции с роля в превенцията.
В срещата участваха заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев, заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев,  началникът на кабинета на министър на вътрешните работи Златко Тодоров, Лилия Борисова - секретар на Националния съвет по превенция на престъпността, кметове и ръководни полицейски служители от областите Смолян, Пловдив, Пазарджик, Хасково и Кърджали. Вътрешният министър подчерта още, че целта е чрез обединяване на усилията на всички институции и активизиране на работата по превенция на битовата престъпност, гражданите да усетят повече сигурност. Министър Бъчварова открои необходимостта от интегриране на усилията на отделните институции и на централизация и координация на управлението на тези процеси, защото „хората искат да видят, че държавата е силна и, че държавните органи работят ефективно".
По време на срещата тя акцентира върху общите мерки за постигне на сигурност на малките населени места, сред които и възстановяване на дейността на местните комисии за сигурност и обществен ред (МКСОР), изработване на план за действие с краткосрочни и дългосрочни изпълними мерки. Анализът на МВР сочи, че до този момент много от институциите са работили в една или друга посока, но тези действия не са били координирани и част от една обща система с добро управление за прилагане на единна политика за превенция на битовата престъпност. „Комуникацията между кметовете, началниците на районните полицейски управления и представителите и директорите на всички териториални структури – социалните, образователни и др.– това се оказва все по-добре работеща практика, която дава резултат в цялостния процес на управление", посочи Бъчварова. Тя изтъкна, че на отделни места има добри практики, които биха могли да се приложат като единна практика и в другите общини. Сред тях е изграденият успешен модел на интегрирано видеонаблюдение в община Елин Пелин, който бе представен по време на срещата. Там в обща система са интегрирани изградените до момента системи за видеонаблюдение. Софтуерът разпознава критичните ситуации, алармира за тях и насочва полицейските сили за реакция много бързо и много точно. Министър Бъчварова изтъкна и необходимостта от преглед на наредбите за обществения ред – за нарушаване на нощната тишина, неправилното паркиране, унищожаване на общинско и държавно имущество, да се прегледат правилата, където е необходимо да станат по-строги и отговорните институции да започнат да следят за спазването им. Системата за сигурност е не само тази която осъществява държавата, но и тази на частната инициатива и на общинските усилия, посочи още вътрешният министър.
Вътрешният министър коментира и обсъжданата възможност пенсионирани служители на МВР и МО да се включат с определени функции по охрана на обществения ред към общините. Тя поясни, че това може да се случи чрез законодателна промяна, която да даде възможност на общините да назначават такива хора в рамките на общинската полиция.
24smolian.com



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I