На плажовете в района на Кавала се чува предимно българска реч. Анкетата ни сред плажуващите само на бърз прочит отдели поне пет причини защо българинът харесва тамошната идилия, пише всекидневникът „Труд".

Първо - няма цена на чадър и шезлонгите. Просто си поръчваш едно кафе и лежиш цял ден.
Не си олекнал с 30 лева за едната сянка, а си поръчал нещо, платил си и си го консумирал. Нашенецът вика - абе само от сянката си с една обиколка напред. И за обслужването се хвалят също. Едни хубави, чевръсти млади хора тичат по плажа, усмихнати изпълняват всяка поръчка, не чакаш по един час някой завеян тип да ти обърне внимание.
А за да глезят клиентите си, гърците масово са почнали да учат български език и доста добре се справят. А където не знаят кирилицата, чорбаджиите са наели наши дечурлига за по 600 евро на месец да ходят като преводачи до гръцките сервитьори. И още - никой не те гони, ако извадиш от торбата сандвич или си донесеш отвън някаква напитка.

Второ - няма синя зона, няма платени паркинги.
Ако идваш с кола на плажа, нямаш грижа – паркираш до самия плаж, такса няма. Влизаш в населеното място, никакви забрани и препятствия няма. И пак има ред, казват българите и са спокойни. И добавят - това ако беше у нас, то идват мутри, казват ти къде да паркираш, плащаш на момента, без да получиш разписка. А докато намериш място за паркиране, половината летовно време ти е изтекло, нервирал си се, пъшкаш, вдигнал си кръвното.

Трето - в Гърция има свободни зони за плажуване колкото щеш.
И за диво къмпингуване там е рай. И да си разтегнеш палатката в Гърция е най-нормално и никой не те преследва.
Така е, видяхме с очите си. До всеки плаж с обслужване има голяма ивица свободен плаж, и то качествен, изчистен и на централно място. Там всеки има право да си отвори свой чадър, кърпа да постави, да прави каквото иска, а спасителите са бонус, гледат и тези клиенти.
В плажовете до Кавала и друго видяхме, отбелязва екипът на „Труд". Всеки, който иска, може да пренощува с палатка, да си паркира караваната на пясъка и пак е без такса. Палатките ги допускат дори и на централните плажове. Нашенци разказват, че се товарят за уикендите на колите, мятат отзад палатките и вместо в хотел за по една нощ спят на плажа – така, за романтика. Има, разбира се, и платени къмпинги, но там всичко е уредено - има ток, вода, столова, баня, санитарни възли и таксите са поносними.

Четвърто - цените за изхранване по капанчета, ресторантчета и заведения са нормални.
Няма дране на девет кожи, казват българите. Гледаме менютата, даже предлагат българска баница, парчето - едно евро, бирата от 1 до 3 евро, наденичка едно евро, цаца голяма порция - едно евро, пържени картофки, също голя-яма порция - две евро, шишче - едно евро, рибката от 5 евро нагоре. А един от анкетираните ни вика - ей, ходих една година на олинклузив у нас, гладен си останах, навън пък поръчах пълнени чушки с ориз, златни ми излязоха - 27 лева порцията.

Пето - морето е чисто, а плажните ивици се поддържат.
Има и безплатно здравно обслужване, ако си платил здравна осигуровка при пътуване с автобус или пък си носиш европейска здравна карта. И още - редят предимствата нашенци - в аптеките им лекарствата са по-евтини от тези у нас. Така, че на тръгване задължително българите си купуват и запасяват с основните медикаменти за един дом.
Заради тези основни пет причини българинът се зарича, че и догодина ще се върне в Гърция. А за нашето Черноморие признават, че сърцето ги боли, обичат го, но търгашите, работещи на принципа „ден година храни", ги прогонили.
24smolian.com
Следва: Защо всеки трябва да стъпи на остров Тасос
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Много правилно сте го написали. Точно така си е без грам преувеличаване.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I