Литературата в ръцете на нашенци е рядкост по родните и гръцките плажове. Родопчани не са много по четенето на книги, но пък спортните вестници са честа гарнитура към хладилната чанта. Тя пък е заредена с бира и дори домашна ракия. „К`во ще ми кажат тия маляки? Тия плажове едно време са си били наши!", може да се чуе от всеки уважаващ себе си радетел за домашния комфорт на плажа, дори на 100 километра от панелното му жилище. С други думи предупрежденията и забраните за хладилни чанти от страна на гръцките домакини не хващат дикиш пред нашенци. Затова и по-прозорливи собственици на бийч барове просто уведомяват под менюто, че задължителната консумация е минимум 3 евро. След една изпита наливна бира на цена от 2,50-3 евро, се започва доналиване от запасите в хладилната чанта до пълно пресушаване на количествата. Водка, ракия, джин, мастика също влизат в употреба, предварително заредени в пластмасови бутилки от минерална вода. „Праскаш таблата и може някой и друг домат да се нареже", е формулата за добре изкаран ден на плажа. „Нещо гръцко, сръбско няма ли да пуснете?", пък може да чуе обслужващият персонал, който „безсрамно" си е позволил да надуе летни хитове а ла „енерджи" от бара, без да подозира, че нашенецът обича музика за маса дори и на плажа.

Що да съм на плажа като не могат онлайн да ме видят аверите?

Ако с едната ръка нашенец държи бирата, то с другата неминуемо е сграбчил телефона си. Следват селфита, снимки на подредената масичка встрани от шезлонга и постване във Фейсбук. Не може човек да се забавлява без това да стане достояние на аверите му, които най-вероятно тичат по задачи у дома. А бе, гот си е да ги погаделичкаш! Социалните мрежи не напускат българина дори зад граница.

Лов на „покемонки"

За покемоните не знаем, но ловът на покемонки е едно от най-любимите хобита на нашенци, изпънати под чадърите на метри от Бяло или Черно море. Само да се мернат подходящите за целта форми. Щракане с фотоапарати и телефони а ла „жената зад щанда" с „Аз, тука, само да си снимам морето за спомен". У дома пък всички снимки стават достояние на всеки комшия, дръзнал да попита „Как мина почивката?". Ако по плажа пък са само местни следва „Пълно хипопотами, каква почивка, какво да гледаш!".
24smolian.com

На снимките:
Алкохолът е гръцки, но изваден от хладилната чанта, салата обаче е от бара
На лов за „покемонки"`2016 - на родното море и на гръцкото
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I