Разговор на плаж в Северна Гърция между родопчанин и сервитьорка в бийч бар:
-What`s this?
-This is bulgarian pie, bulgarian breakfast.
-May I taste it?
-Of course, на вземи си…
Любопитството на младото момиче е предизвикано от апетита на нашенеца, който нагъва баничка с извара, извадена от плажната му чанта. Сервитьорката опитва от тестеното изделие, закупено само часове преди това от автогарата в Кърджали. Пита дори за още и успява да нагъне половината от баничката на туриста. Одобрението от вкуса на bulgarian pie е изписан по лицето на гъркинята, а ситуацията предизвиква коментари сред компанията от сорта „Ципрас яко ги е стегнал тези, щом гладни гърци изяждат баничките на бедните си съседи, значи работата е сериозна". Следва групов смях пред неразбиращия поглед на сервитьорката. Всъщност, момичето може да предложи интересно меню на плажуващите, но нашенци вече са платили минимума „престой" от 3 евро за консумация и вече нагъват от запасите, донесени от Кърджали.

Банички, пържени тиквички и патладжани, дори пълнени чушки на плажа

Подготовката за ден на плажа разхожда нашенци по цялото лятно меню от градината на село. Приготвят се печени тиквички и патладжани, пържоли, дори пълнени чушки, които се вадят за обед под чадърите пред изумените погледи на гърците. Това обаче никак не смущава родопчани, които най-спокойно са закусили с банички, прекарани с фрапе от бийч бара.
Сериозните манджи се вадят в ранния следобед.

48 лева масраф за трима в мисията „На плаж за един ден"

48 лева е най-„тънкият" масраф за трима души на плажа, дошли за ден. „За 30 лева съм заредил бензин, да има за всеки случай. По три евро за трима ни, колкото за по една бира и това е. Тук не смятаме това, което сме заредили от България. С две хладилни чанти сме, пълни са с бира. Пържолите са готови, нарязани, идеални за мезе. Имаме и бутилка мастика. Само един изгаря и няма да пие от нея, защото ще кара на връщане. Следващият път като дойдем, ще е друг шофьорът и така се редуваме", разказва компания от Кърджали. Според тях схемата им работи безотказно, особено и ако заменят мастиката с домашна ракия и намалят още повече разхода.

8 евро за салата с октопод, 10 за скариди за мезе

„Салатите от октопод свършиха. Сутринта ни донесоха пет, хванати само преди час. Даваме само пресни продукти. Буквално от морето се сервират на хората. В момента можем да предложим салата със скариди, цената е 10 евро", казва собственик на бийч бар. 8 евро е цената на октопода, а салата наистина си заслужава-перфектна за разпивка с гръцка гроздова ракия. Едно  е сигурно-ако видите на плажа някой да консумира твърд алкохол с октопод, той не е грък. 100-процентов нашенец, за който софрите не свършват от Хвойнова поляна в Кирковско, та чак на метри от водите на Бяло море.
24smolian.com

На снимките: Менюто сякаш е писано от двойкаджии по български език, но пък октоподите ни ги сервира знойна рускиня
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I