40 украински деца, преживели ужаса от военните действия в родината си, опитват да забравят страшните картини сред българската природа. Те почиват в Смолян за втора поредна година, а ваканцията им е подарък от местната управа, съобщи Нова телевизия. Вика и Саша познават ужаса на войната от първо лице. Баща им участвал във военните действия в Донецк. В една от битките губи три пръста на ръката си.
„Той се втурнал напред и както бягал, започнали да летят гранати. Баща ми не се прикрил добре и загубил пръстите си", каза Саша.
Децата трудно сдържат сълзите си. Много от тях станали преки очевидци на военните действия. Някои загубили родителите си. Сега сред приятели в Родопите се опитват да забравят за случилото се.
„Тук въздухът е толкова чист и хората - открити. Действително тук усещаме, че живеем и се наслаждаваме на живота", сподели Иля.
„От капка човечност има нужда всеки", заяви кметът на Смолян Николай Мелемов.
„Българските приятели толкова топло приемат украинските деца и техният престой тук ще бъде незабравим", уверен е посланикът на Украйна Никола Балтаджи.
В продължение на 10 дни децата ще могат да се запознаят с родопските обичаи, да намерят нови приятели и да посетят десетки красиви места в региона. А това ще им помогне да забравят ужаса от войната.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I